Ülo Toomsalu • 20. detsember 2000 kell 6:36

Pensionikindlustus aasta lõpus kahekordistunud

Kindlustusseltsides ja pensionifondides valitseb aasta viimasel kuul 'detsembripalavik', vanaduspäevade kindlustajad investeerivad pensionitoodetesse, et saada tuleval kevadel osa tulumaksu tagasi, kirjutab Postimees.

Hansapanga Kindlustuse juhatuse esimehe Priit Potisepa hinnangul makstakse aasta kahel viimasel kuul tavapärasest üle kahe korra rohkem kindlustuspreemiaid.

'Kui tavaliselt laekub kuus kindlustuspreemiaid veidi üle kümne miljoni krooni, siis novembris laekus 21 ja juba poole detsembriga on kogunenud preemiaid 13 miljonit krooni,' märkis Potisepp. 'Kõva tamp on taga.'

Kui mullu oli pensionikindlustuspreemiate kogumaht aasta lõpuks 35 miljonit krooni, siis peaks tänavu prognooside kohaselt tõusma see arv ligi kahe korra võrra, 60 miljoni kroonini.

Põhjus, miks inimesed muutuvad aasta lõpus tunduvalt murelikumaks toimetuleku üle vanaduspõlves, on tulumaksu tagastus. Tulumaksuvabalt saab nii pensionikindlustusse kui ka pensionifondi paigutada 15 protsenti sissetulekutelt, ehk kui inimene teenib aastas 100 000 krooni võib ta paigutada pensionitoodetesse 15 000 krooni, millelt saab järgmisel aastal maksuametilt 3900 krooni tagasi.

Tuleva aasta eelarves kavandab riik tulumaksutagastusi pensionikindlustajatele 20 miljoni krooni ulatuses. Rahandusministeeriumi andmeil on vabatahtliku kogumispensioniga ehk kolmanda sambaga liitunud 2,5 protsenti Eesti palgasaajatest.

Hetkel kuum