Euroopa keskpank jättis intressid samaks

Tõnis Oja 19. jaanuar 2001, 00:00

Euro kurss tõusis eile pärastlõunal taas üle 0,94 dollari taseme 0,9455 dollarini, mis teeb USD kursiks 16,5485 krooni.

Peamisi euro kursi mõjutajaid dollari suhtes on viimastel nädalatel olnud Euroopa ja eriti USA makromajanduslikud näitajad. Väike vahepala oli selle nädala esimene pool, kus hakati järsku spekuleerima USA uue rahandusministri Paul O?Neilli rahapoliitiliste vaadete osas. Lahendus tuli kolmapäeva õhtul, kui ministrikandidaat ütles Senatile selgelt, et pooldab tugeva dollari poliitikat. Finantsturud arvasid, et O?Neill võib USA väliskaubandusdefitsiidi vähendamise ja majanduskasvu kiiruse aeglustumise nimel eelistada nõrgemat valuutat. Pärast kandidaadi sõnavõttu nõrgenes euro kolmapäeva õhtul allapoole 0,93 dollari taset.

Majandusnäitajad viitavad, et USA majanduskasvu aeglustumine on Euroopa osas tunduvalt kiirem, mistõttu Föderaalreserv on sunnitud intresse langetama enne Euroopa kolleege. Euroopa keskpank jättiski eile baasintressid muutmata. Jälgitavaim Euroopa keskpanga intress (repomäär) on 4,75 protsenti. USA langetas oma baasintressi 3. jaanuaril ootamatult poole protsendipunkti võrra 6,00 protsendini. Dollarihoiuste eelised eurointresside ees kahanevad järjest enam.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing