Haigekassa tõstab ja maksuamet langetab palka

Inge Rumessen 06. veebruar 2001, 00:00

?Arvestades seda vastutust ja ülesandeid, mis maksuametil tuleb täita, siis siin riigis on midagi väga korrast ära,? ütles maksuameti peadirektor Aivar Sõerd eile, kuuldes haigekassa juhi Mari Jesse põhjendusi palgatõusule. ?See on ju üks ja sama avalik sektor.?

Haigekassa peadirektor Maris Jesse tõi eilsel pressikonverentsil eelarvet tutvustades võrdlusena esile eelmise aasta palganumbrid, kus kohaliku haigekassa direktor sai 10 200 krooni, raamatupidaja 5883 krooni.

Aivar Sõerdi hinnangul on maksuameti palgad samal tasemel ning selle aasta eelarves on juhtimiskuludeks ette nähtud koguni 3,6 protsenti vähem kui mullu.

?Tegelikult väheneb palk 5,4 protsenti, sest tulemuspalkade reservfondi moodustamise tõttu vähendati ka eelarvet,? ütles Sõerd.

Haigekassa on põhjendanud juhtkonna palgakasvu üle 30 000 krooni ka juhtimisega kaasneva suure vastutusega. ?Mille poolest on maksuameti revidentide ja juristide töö vähem vastutusrikas kui haigekassas, kes sisuliselt tegeleb ainult raha jaotamisega,? võrdles Sõerd.

Maris Jesse sõnul moodustavad haigekassa süsteemi administreerimiskulud eelarvest 1,93 protsenti, mis on kõikidest ravikindlustussüsteemidest kõige madalamad.

Haigekassa juhatuse liikme Andres Rannamäe sõnul on kõik juhtimiskulud planeeritud silmas pidades haigekassa struktuuri ja organisatsiooni reformi, mille käigus väheneb töötajate arv 10 protsendi võrra.

Töötasu aga tõuseb töötajate kvalifitseerumise tõttu. ?Me näeme ette tööjõu koondumist struktuuri tsentraliseerimise arvel, kui tekivad seitse piirkondlikku haigekassat ja arendus- ning juhtimisfunktsioonid koonduvad keskorganisatsiooni,? ütles Rannamäe.

Maksuamet viis 1999. aastal läbi reformi, mille käigus tsentraliseeris funktsioone ja vähendas kohalikke maksuameteid. Töötajate arv vähenes 8 protsendi võrra.

Haigekassa personalikulude kasv hõlmab ka tulemusjuhtimise süsteemi rakendumist, mille eesmärgid on Rannamäe sõnul suunatud kvaliteetsemale ja efektiivsemale tulemusele ning töötajate kõrgemale motiveerimisele. Täpne juhend on küll veel kokku panemata.

?Minul on nüüd küll säärase olukorra taustal raske oma töötajaid millegagi motiveerida,? kommenteeris Aivar Sõerd, kes peab samuti juurutama tulemusjuhtimissüsteemi nagu teisedki riigiasutused.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing