Kohalik telefonikõne kallineb kolmandiku võrra

Viktoria Korpan 02. märts 2001, 00:00

Alates 1. aprillist kehtestab Eesti Telefon oma võrgus ühtse üle Eesti toimiva võrgusisese kõneteenuse ühesuguse hinnaga, mis on normaalajal 34 senti minuti eest. Võrgusisene kõneteenus asendab senise kõnede jaotuse riigisisesteks kaugekõnedeks ja kohalikeks kõnedeks. Sisuliselt kallineb kohalik kõne põhiajal rohkem kui kolmandiku võrra ja riigisisene kõne odavneb kaks korda. Kohalikud kõned moodsustavad aga umbes kaks kolmandikku Eesti piirest tehtavatest kõnedest.

?Võib-olla õnnestub aastas juurde teenida umbes 10?20 miljonit krooni, kui väga hästi läheb,? ütles ASi Eesti Telefoni juhatuse esimees Valdo Kalm eile.

?Kahtlen väga, et tuleb ainult 10 miljoni kroonine tõus,? ütles teede- ja sideministeeriumi sideosakonna juhataja Edvard Saarma. ?Sellest tuleb oluline tulude ja kasumi kasv ning see summa tuleb kindlasti suurem.?

Kohalike kõnede kallinemisega võib Eesti Telefon saada tagasi osa tulust, mis ettevõte kaotab rahvusvaheliste kõnede odavnemisega.

Edvard Saarma sõnul rikub Eesti Telefon uue hinnakirjaga kahte telekommunikatsiooniseaduse nõuet. ?Esiteks kehtestas Eesti Telefon erinevad tariifid erinevate operaatorite võrkudesse helistamise puhul. Ei saa müüa ühte ja sama teenust erineva hinnaga,? nentis Saarma. ?Selline lähenemine ? ?kui sina mulle ei meeldi, müün sulle teenust kallima hinnaga? ? on absurd.?

Saarma sõnul rikub Eesti Telefon ka punkti, mis puudutab võrkude sidumismetoodikat. ?President kuulutas esmaspäeval välja telekommunikatsiooniseaduse muudatuse seaduse, mis jõustub järgmisel nädalal ja mille kohaselt ei saa sidumishinnad olla nii kõrged, nagu Eesti Telefon küsib,? ütles Saarma. ?Usun, et Eesti Telefon tõmbab tagasi. See on mingi imelik show klientide hirmutamiseks.?

Helistamine Eesti Telefoni võrgust ASi Uninet ja firma TOP Connect võrkudesse maksab 1. aprillist normaalajal 0,57 krooni ja soodusajal 0,42 krooni minuti eest, Tele2 võrku helistamine on vastavalt 0,50 krooni ja 0,38 krooni.

Eesti Telefoni konkurentidest pakub praegu kohalikke kõnesid läbi vahendusjaama ühenduse AS Uninet.

Ka Unineti juhatuse esimees Markus Nisula väitis eile, et Eesti Telefon rikub uue tariifide kehtestamisega telekommunikatsiooniseadust.

?Tänane päev on Eesti tarbija jaoks väga kurb, isegi kurvem, kui mina olen oodanud,? ütles Nisula. ?See, et Eesti Telefon kehtestas teiste operaatorite võrkudesse helistamise puhul tunduvalt kõrgemad tariifid kui need, mis kehtivad Eesti Telefoni enda võrgus, on otsene telekommunikatsiooniseaduse rikkumine.?

?Teistel operaatoritel pole mõtet siin enam tegutseda, selliste hindadega ei saa Uninet pakkuda vahendusjaama ühendusi ja kohalikke kõnesid,? rääkis Nisula. ?Ei välista rahvusvaheliste kõnede pakkumist, aga see on ainult väike osa. Jääme pakkuma ka riigisisest kõnet, aga seda uut hinda on praegu võimatu öelda. Ma ei tea veel, mis me teeme, peab mõtlema.?

Nisula sõnul on aga võimalik, et ka Uninet võtab lähitulevikus kasutusele ühtse kõnetariifi, nagu teeb seda Eesti Telefon.

?See, et Eesti Telefon kehtestas ühtse tariifi, on tegelikult mõistlik ja loogiline,? sõnas Nisula. ?Eesti on suhteliselt väike riik ja selline süsteem on ka mitmes teises riigis.?

Kui palju hakkavad Unineti kõned maksma ja millal hakkab firma uut kõneteenust pakkuma, ei osanud Nisula veel öelda.

Eesti Telefoni ja Uninetiga konkureeriva sidefirma Tele2 juhatuse esimehe Ivar Luki sõnul pärsib Eesti Telefoni otsus uute tariifide kehtestamise kohta vaba konkurentsi.

?Kuidas võib jätta külmaks see, kui turgu valitsev ettevõte võtab kätte ja kehtestab kaks korda kõrgemad tariifid. See on konkurentsi lõpetamine,? lausus Lukk.

?Meid karistatakse selle eest, et me üritame Eesti Telefonilt turgu võtta. Me tahame selgust saada, mis jama see on. Kui Eesti Telefon jääb oma nõudmiste juurde, vaatame, kuidas oma huvisid kaitseme.?

?Me peame mõtlema natuke, ei oska veel öelda kuidas see meie hinnakirja mõjutab,? lisas Lukk. ?Tegelikult plaanisime hakata lähiajal pakkuma klientidele ka kohalikke kõnesid.?

Teede- ja sideministeeriumi pressiesindaja Aap Tänav sõnul ootas ministeerium juba ammu, millal Eesti Telefon ühtlustab riigisisese kaugekõne ja kohaliku kõne hinnad.

?Eesti Telefoni eesmärk oligi hinda tõsta,? sõnas Tänav hetk tagasi. ?Me ootasime seda ammu juba, see pidi juhtuma varem või hiljem, aga see juhtus siiski hästi kiiresti.?

Valdo Kalmu sõnul avaneb Eesti Telefoni klientidel uue süsteemi rakendamisega võimalus jätta oma telefoninumber samaks ka siis, kui klient vahetab asukohta Eesti piires. Ühtse võrgu hind on rakendatud Rootsis, Norras ja Austrias.

Eesti Telefon jätkab internetikasutaja soodustuse Atlas Internet 901 Boonuse pakkumist Eesti Telefoni võrgus, kindla kuutasu eest saab interneti sissehelistamist kasutada madalamate kõneminuti hindadega.

juhtkiri: Eesti Telefon võtab lisatulu tallinlase taskust

küsitlus: Kuidas mõjutab Eesti Telefoni neljapäeval avalikustatud otsus teie tegevust?

Intervjuu ASi Eesti Telefon juhatuse esimehe Valdo Kalmiga

Maaettevõtja telefonivõit

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing