2001. aasta tõi Äripäevale kohtuprotsessi

Aivar Hundimägi 21. detsember 2001, 00:00

Eesti Energia nõukogu liige Toomas Luman esitas novembri lõpus Tallinna linnakohtule Äripäeva vastu hagi, milles Luman palub kohtul kaitsta tema au ja väärikust. Lumanit ärritas 10. oktoobri Äripäeva juhtkiri ?Sõprade Käo, Lumani ja Oki monopolimängud?.

Nimetatud juhtkirjaga soovis Äripäev juhtida avalikkuse tähelepanu ohtlikule arengule. Viimastel aastatel on poliitikud nimetanud erinevate riigiasutuste ning riigile või kohalikele omavalitsustele kuuluvatesse ettevõtetesse ettevõtlusorganisatsioonide esindajaid. Näiteks Eesti Energia nõukogusse kuuluvad Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman ja Tööandjate Keskliidu juhatuse esimees Jüri Käo. Käo ja Luman on ka Suurettevõtjate Assotsiatsiooni liikmed ning mõlemad on Eesti Energia tegevjuhi Gunnar Oki head tuttavad.

Äripäeva hinnangul on Lumani, Käo ja Oki hea läbisaamine üks põhjus, miks Eesti Energial on kerge oma järske hinnatõuse läbi suruda. Eesti suuremad ettevõtted on Eesti Energiale võrdväärsed partnerid ja neil on võimalik nõuda endale Eesti Energialt välja ka soodsamaid tariife. Samade suurettevõtete juhid figureerivad ka ettevõtlusorganisatsioonide eesotsas ning seetõttu suhtuvad Tööandjate Keskliit ja Kaubandus-Tööstuskoda aprillis eesootavasse hinnatõusu ükskõikselt.

?Erakapital ettevõtlusorganisatsioonide juhtfiguuride näol ja riigikapital Eesti Energia näol on loonud ohtliku liidu, mis kahjustab väikefirmade ja tarbijate huve,? kirjutas Äripäev oma 10. oktoobri juhtkirjas. Selle asemel, et oponeerida Eesti Energia taotletava järsu hinnatõusu vastu, on ettevõtlusorganisatsioonid tõmmanud hoopis pea õlgade vahele ja väldivad hinnatõusu üle avalikku diskuteerimist. Eesti Energia järsk hinnatõus halvendab siinset ettevõtluskeskkonda. Kulutused elektrile suurenevad järgmisel aastal kiiremas tempos kui inimeste sissetulek.

Arvamustoimetus on ka varem oma juhtkirjas esitatud kriitiliste hinnangute pärast pidanud kohut käima. Kohtuvaidlus on aeganõudev ja pingeid tekitav protsess ning seetõttu on Äripäev üritanud kohtuskäimist vältida. Kohtuvaidluses Toomas Lumaniga on aga ka üks positiivne moment.

Kindlasti aitab Lumani ja Äripäeva vaheline kohtuvaidlus hoida Eesti Energia hinnatõusu teemat pikka aega päevakajalise. Olen veendunud, et selle teema laialdasem käsitlemine paneb paljud erinevatesse ettevõtlusorganisatsioonidesse kuuluvad ettevõtjad kriitilisemalt mõtlema nende organisatsioonide eesotsas olevate inimeste tegevuse peale. Järgmisel aastal järsult suurenevad elektriarved on jaanalindu mängivate poliitikute ja mannetu energiaturu inspektsiooni kõrval ka ettevõtlusorganisatsioonide juhtide Käo ja Lumani töö või tegemata töö tulemus.

karik

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing