Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  2001. aasta tõi Äripäevale kohtuprotsessi

  Eesti Energia nõukogu liige Toomas Luman esitas novembri lõpus Tallinna linnakohtule Äripäeva vastu hagi, milles Luman palub kohtul kaitsta tema au ja väärikust. Lumanit ärritas 10. oktoobri Äripäeva juhtkiri ?Sõprade Käo, Lumani ja Oki monopolimängud?.
  Nimetatud juhtkirjaga soovis Äripäev juhtida avalikkuse tähelepanu ohtlikule arengule. Viimastel aastatel on poliitikud nimetanud erinevate riigiasutuste ning riigile või kohalikele omavalitsustele kuuluvatesse ettevõtetesse ettevõtlusorganisatsioonide esindajaid. Näiteks Eesti Energia nõukogusse kuuluvad Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman ja Tööandjate Keskliidu juhatuse esimees Jüri Käo. Käo ja Luman on ka Suurettevõtjate Assotsiatsiooni liikmed ning mõlemad on Eesti Energia tegevjuhi Gunnar Oki head tuttavad.
  Äripäeva hinnangul on Lumani, Käo ja Oki hea läbisaamine üks põhjus, miks Eesti Energial on kerge oma järske hinnatõuse läbi suruda. Eesti suuremad ettevõtted on Eesti Energiale võrdväärsed partnerid ja neil on võimalik nõuda endale Eesti Energialt välja ka soodsamaid tariife. Samade suurettevõtete juhid figureerivad ka ettevõtlusorganisatsioonide eesotsas ning seetõttu suhtuvad Tööandjate Keskliit ja Kaubandus-Tööstuskoda aprillis eesootavasse hinnatõusu ükskõikselt.
  ?Erakapital ettevõtlusorganisatsioonide juhtfiguuride näol ja riigikapital Eesti Energia näol on loonud ohtliku liidu, mis kahjustab väikefirmade ja tarbijate huve,? kirjutas Äripäev oma 10. oktoobri juhtkirjas. Selle asemel, et oponeerida Eesti Energia taotletava järsu hinnatõusu vastu, on ettevõtlusorganisatsioonid tõmmanud hoopis pea õlgade vahele ja väldivad hinnatõusu üle avalikku diskuteerimist. Eesti Energia järsk hinnatõus halvendab siinset ettevõtluskeskkonda. Kulutused elektrile suurenevad järgmisel aastal kiiremas tempos kui inimeste sissetulek.
  Arvamustoimetus on ka varem oma juhtkirjas esitatud kriitiliste hinnangute pärast pidanud kohut käima. Kohtuvaidlus on aeganõudev ja pingeid tekitav protsess ning seetõttu on Äripäev üritanud kohtuskäimist vältida. Kohtuvaidluses Toomas Lumaniga on aga ka üks positiivne moment.
  Kindlasti aitab Lumani ja Äripäeva vaheline kohtuvaidlus hoida Eesti Energia hinnatõusu teemat pikka aega päevakajalise. Olen veendunud, et selle teema laialdasem käsitlemine paneb paljud erinevatesse ettevõtlusorganisatsioonidesse kuuluvad ettevõtjad kriitilisemalt mõtlema nende organisatsioonide eesotsas olevate inimeste tegevuse peale. Järgmisel aastal järsult suurenevad elektriarved on jaanalindu mängivate poliitikute ja mannetu energiaturu inspektsiooni kõrval ka ettevõtlusorganisatsioonide juhtide Käo ja Lumani töö või tegemata töö tulemus.
  karik
 • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Nõrk tehnoloogiasektor surus USA turud taas langusele
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Ulub koos huntidega: Wolf Groupi kaks tütart tegutsevad Venemaal rahulikult edasi
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.