Tõnis Arnover • 22. august 2002 kell 10:41

USAs paisub kinnisvaramull

USAs madalal püsivad intressid on kõrgeks ajanud korterite ja majade hinnad, ning paljud näevad selles juba lõhkeda võivat hinnamulli.

Kui see peaks juhtuma, oleksid võlgades kodumajapidamised kohe raskustes, hoiatavad analüütikud.

Korterite hinnad on Ameerikas tõusnud keskmiselt 10,4% aastas, nii suurt tõusu ei ole nähtud 90. aastate algusest peale. Tollal lõppes äge hinnatõus pauguga ning võlgu ehitatud kinnisvara väärtuse langus tekitas otsese kinnisvarakriisi.

Korterite ja majade väärtuse kasvu taga on odavad laenud. Prudential Securitiesi investeerimisstrateeg Edward Yardeni ütleb otse, et spekulatiivse hinnamulli tekitaja on aina olnud soodne rahastamine, kirjutab Taloussanomat. Nii on see olnud ka Jaapanis ja Euroopas.

Odav laenuraha on suurendanud laenu osakaalu korterite väärtuses. Nii oli esimeses kvartalis kodumajapidamiste raha ja laenuraha vahekord korterite väärtuses 55:45 protsenti. Võla osakaal ei ole kunagi varem nii suur olnud. Seetõttu võib kinnisvara hinnalangus põhjustada kodumajapidamistele suuremaid probleeme kui 90. aastate algul, ennustavad analüütikud.

Hetkel kuum