21. oktoober 2002 kell 9:28

Londoni analüütik: Eesti majanduskasv ELiga ühinemisel aeglustub

Ühinemisel Euroopa Liiduga Eesti majanduskasv aeglustub, leiab ühineva Euroopa strateeg Roger Monson Londoni investeerimisfirmast CA IB Securities.

Ühinedes rikaste inimeste klubiga, euroliiduga, majanduskasv Eestis ? Balti tiigris ? aeglustub keskmiselt 1% võrra aastas, lausus Monson Barron`s Online`le antud intervjuus.

Eesti majanduskasv on seitsmel viimasel aastal kaheksast ületanud 5%, mis on tingitud imporditollide puudumisest, efektiivsest maksusüsteemist ja majanduskasvule suunatud poliitikast, lausus Monson. Pärast Berliini müüri varisemist on Eesti näidanud Ida-Euroopa ühtesid parimaid näitajaid turumajandusreformide osas, lisas ta.

Paradoksaalselt peab aga Eesti pärast liitumist ELiga kehtestama 5-10% imporditariifid kolmandatest riikidest toodavale tarbekaubale. Monsoni sõnul on ka ilmne, et Eesti peab tõstma osasid makse, mis kõik kokku kahandab Eesti majanduskasvu järgmisel viiel aastal 4%ni senise 5% asemel. Inflatsiooni ei saa samuti alahinnata, lausus ta.

Hetkel kuum