• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Bensiiniostjale makstakse peale

  Kütusemüüjad tunnistavad, et iga liitri müümise peamine argument pole hinnasõja puhul kasum. ?On olukordi, kus kliendile makstakse peale selle eest, et ta tangiks,? ütles Eesti Statoili turundusjuht Hede Kerstin Luik.
  ASi Olerex juhatuse esimehe Jaanus Laasi sõnul tuleb bensiini jaemüüjatel töötada igal aastal vähemalt paar kuud allpool tasuvuspiiri. ?Selles suhtes pole praegune olukord erandlik,? ütles ta.
  Väide, et hinnasõda on tanklaketid tarbijale pealemaksmiseni või vähemalt selle piirini tirinud, põhineb bensiini hulgihinna ja jaemüügikulude liitmisel. Tulemused näitavad, et bensiini 95 puhul võivad müüjad kaotada rohkem kui 10 senti liitrilt, 95 Euro puhul aga rohkem kui 20 senti liitrilt.
  Kütuse hulgi- ja jaehinnad põhinevad tõsikindlatel andmetel, müügikulud aga valdavalt hinnangutel, sest mitmed suuremate jaemüügikettide esindajad ei soovi neid avalikustada. ?Eriti ei tahaks me seda teha praeguse konkurentsivõitluse tingimustes,? sõnas Hede Kerstin Luik. Ka Hydro Texaco Eesti juht Andres Kivistik ütles, et nende firmas on kulud liigitatud konfidentsiaalse informatsiooni hulka.
  Et ühe liitri autokütuse müümine Eesti mehitatud tanklates maksab vähemalt ühe krooni, kinnitas aga arvukalt tanklaid omava ASi Eksar Transoil juht Märt Mägi. ?Alla kroonised kulud ei tule kõne allagi, seda tingivad juba töötajate palgad ja vältimatud tasud kõiksugustele kontrollidele,? sõnas ta. ?Ja alati tekivad mingi suure koguse väiksemateks jaotamisel teatavad kaod.?
  Krooni liitri kohta on nimetanud mitmed teisedki müüjad, kulud liitri müümisele automaattanklas on umbes 30 senti madalamad, kusjuures konkreetseid müügikulud sõltuvad ka bensiinijaama investeeritud rahast. ?Loomulikult peab viie-miljoni-krooni-jaama omanik tegema teistsuguseid arvestusi kui poole-miljoni-jaama omanik,? rääkis Märt Mägi.
  Kaua hinnasõda veel jaemüüjate majandusnumbreid räsib, ei osanud sõdijad öelda. Küll tõdes Hede Kerstin Luik, et kui konkurentsivõitlus on tervendav asi, siis hinna langetamine alla ratsionaalse piiri tekitab musta turu kasvamise ohu. ?Firmad, kelle tegevus pole sajaprotsendiliselt eetiline, hakkavad nurka surutuna ebaseaduslikke lahendusi leidma,? lausus Luik.
  Samas soosivad hinnasõdalasi langevad hulgihinnad. ?Kütuse hulgihinnad on langenud ning tõenäoliselt langevad veelgi,? ütles kütuseid hulgi müüva OÜ Mark Oil juht Jaan Soomets, kes tunnistas ka, et hulgimüüjate marginaalid on alla läinud. ?See on turu agressiivsust aga vähendanud ja kindlamaid partnerlussuhteid soosinud, uut partnerit tuleb otsima ainult eelmiselt petta saanud ostja.?
  Jaanus Laasi väitel tasub sõda analüüsides siiski tähele panna, et hinnalangus on toimunud ainult bensiinidel 95 ja 95 Euro, diislikütuse marginaal on aga tugevam. ?Ühelt poolt toetab seda maailmaturu hindade langemine, teisalt surub diislikütuse hinda üles alates 1. detsembrist kohustuslik talvine diislikütus, mille tarnehinnad on kõrgemad,? ütles ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Urmas Villmann: parim reklaamikanal on Lasnamäe kanal
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Dow ja S&P 500 tõusid uute rekorditeni
Dow Jonesi ja S&P 500 indeksid tõusid täna uute rekorditeni, tulemuste hooajal saab see nädal olema hooaja üks aktiivsemaid, vahendab Reuters.
Dow Jonesi ja S&P 500 indeksid tõusid täna uute rekorditeni, tulemuste hooajal saab see nädal olema hooaja üks aktiivsemaid, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: aina uusi turge vallutav Eesti pank
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis käsitletakse teemasid finantsmaailmast hambaravini.
Majutusasutuste kogemused hullude klientidega: poissmehed leiavad alati vahukustuti üles
Mustjõe Kõrtsitalu perenaine Evika Eljas ja Go Hotel Shnelli hotellijuht Alver Pupart meenutasid saates "Turismitund" kogemusi raskete klientidega. "Vahel astub mõni inimene läbi seina ka," muigas Pupart.
Mustjõe Kõrtsitalu perenaine Evika Eljas ja Go Hotel Shnelli hotellijuht Alver Pupart meenutasid saates "Turismitund" kogemusi raskete klientidega. "Vahel astub mõni inimene läbi seina ka," muigas Pupart.