Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riik: ära täida seadust, see võib varsti muutuda

  Just selliseid signaale on Eesti riik oma alamatele viimasel ajal agaralt paisanud. Väga varmalt on hakatud muutma varem vastuvõetud otsuseid ja igasugu tähtaegu edasi lükkama. Riik on ilmekalt demonstreerinud kuivõrd mõjutatavad on riigisektori otsustajad erinevate huvigruppide poolt.
  1.detsembrist pidi Eestimaa tanklates müügil olema vaid talvine diislikütus. Ent ei. Majandusministri määrusemuudatus kohustab küll müüma talvekütust, ent lubab endiselt müüa ka suvist diislikütust.
  1.jaanuariks pidid kõik toidukäitlemisettevõtted olema veterinaarameti või tervisekaitseinspektsiooni poolt tunnustatud nn euronõuetele vastavaks. Ent ei. Toiduseaduse muutmine võeti vastu ja tunnustamistähtaeg lükati aastaks edasi. Need on vaid kaks fakti. Näiteid leiab veel.
  Mis toimub? Keskendume toiduseadusele. Seadusekuulekad riigialamad seati lolli olukorda. Austad seadust, võtad endale kümnetesse ja sadadesse miljonitesse ulatuvaid kohustusi, teed investeeringuid, et ettenähtud tähtajaks seadusele vastav olla ja siis lükatakse tähtajad edasi. Samal ajal oma konkurentsieelist (madalam toodangu omahind) nautinud ettevõtetele antakse lisaaega. Toiduseadus, sätestas karistuse neile ettevõtteile, kes 1. jaanuariks euronõuetele ei vastanud. Seaduse muutmisega tehti aga kannapööre ja karistati hoopis neid, kes seaduses ettenähtud tähtajaks end eurokõlbulikuks tegid.
  Põhjendused, mida tuuakse ei ole pehmelt öeldes tõsiseltvõetavad. Seadusemuutmise ettekäändeks on toodud koolisööklate kehv olukord ja et allesjäänud aeg on liiga lühike tunnustuse saamiseks. Samas kuuluvad paljud koolisööklad omavalitsustele (st riigile), seega näitab riik enda võimetust tähtaegadest kinni pidada. See seletab ka oma valitsusliitude ühenduse käitumist. Ühendus protestib seadusemuudatuse vastu, ent erinevalt ettevõtlusliitudest leiavad nad, et tähtaegu tuleb veelgi pikendada.
  Ettekäändeks tuuakse ka, et ettevõtted käituvad ehteestlaslikult ? jätavad kõik ikka viimasele minutile ja tunnustust jagavad asutused ei jõua lihtsalt kogu seda laviini vastu võtta. Ent kes garanteerib, et eestlane, kes 2002.a jätab vajalikud toimetused viimasele hetkele ei käitu nii ka 2003.a. Kas siis lükatakse tähtaeg taas edasi?
  Muuseas, euronormistamise edasilükkamisega antakse signaal ka ELile ? Eestis pole toidukäitlemise nõuetega kõik korras. Milline on ELi protektsionistliku turu reaktsioon sellele, võib oletada. Eesti toidukauba eksporti elavdav see kindlasti pole.
  Võib diskuteerida lõputult kas nn euronõuded on liiga karmid või mitte, kas vaid talvise kütuse lubamine on kütusemüüjatele ja tarbijatele kahjulik või mitte. Küsimus on muus. Õigusaktide muutmine ei ole vastutulek ettevõtjaile vaid selge sõnum - ärge võtke seadusi tõsiselt, ärge investeerige nende järgi. Me varsti muudame neid. Kas siis kellegi lobby mõjul või iseenese tarkusest.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
On prominendi enda teha, et ta vale laulu sisse ei satuks
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuntud inimesed seovad end kahtlaste äridega liiga kergekäeliselt. Isegi siis, kui asi juba eemalt nuusutades haiseb, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturgude ralli ei jaksanud leida jätku
Kolmapäeval rallinud USA aktsiaturud tõmbasid päev hiljem hinge, kõikudes nulli ligidal ja sulgudes väikeses miinuses.
Kolmapäeval rallinud USA aktsiaturud tõmbasid päev hiljem hinge, kõikudes nulli ligidal ja sulgudes väikeses miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Fermi Energia astus esimese sammu Ukrainas
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
NBA lubab pensionifondidel klubide omanikeks olla
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.

Olulisemad lood

Kolleegid tahavad lükata varastanud kohtutäituri hiigelvõlad maksumaksja kukile Täiturite kojal endal näpud põhjas
Kuna kellelgi teisel raha pole, peab tõenäoliselt riik maksma kinni 300 000 eurot kahju, mille tekitas omastamises süüdi mõistetud kohtutäitur Kersti Vilbo.
Kuna kellelgi teisel raha pole, peab tõenäoliselt riik maksma kinni 300 000 eurot kahju, mille tekitas omastamises süüdi mõistetud kohtutäitur Kersti Vilbo.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.