Ülo Toomsalu • 17. detsember 2002 kell 6:34

Pärnu PM: Ärimees Elmar Lepp ei loobu oma pilvelõhkuja ideest

Ärimees Elmar Lepp pole matnud ideed püstitada Pärnu kesklinna 26korruseline tornhoone, kus peale büroode leiaks eluruumi 120 rikast perekonda.

?Panin idee laagerduma, sest teatud äriringkonnad ja nendega tihedalt seotud Isamaaliit poleks lasknud mul niikuinii Pärnus suurehitust käivitada,? ütles Lepp Pärnu Postimehele. ?Nüüd, mil Isamaaliit on meiega (Lepp on linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni liige - toim) koos koalitsioonis, on võimalik asja edasi arendada?

Pärnu linnavalitsuse planeerimisametis seisab Lepale kuuluva 1388ruutmeetrise Pikk 12 krundi EKE Projektis koostatud detailplaneering, millel puudub muinsuskaitseinspektsiooni kooskõlastus. Tegu on kinnistuga, kus praegu asub kahekorruseline büroohoone. Selle asemele Lepp kõrghoonet kavandabki.

Kui Lepp jahmatas läinud aasta suvel avalikkust ideega Pärnu esimesest pilvelõhkujast, mille ehitusmaksumus küünib 200 miljoni kroonini ning mis kerkib linnapilti kiiresti, jagunes avalikkus kaheks: ühed kiitsid Lepa julgust ja ärimehehaaret, teised pidasid mõtet jampslikuks ja kõrghoone kerkimist muinsuskaitsevööndisse lubamatuks.

Nüüd on Lepa arvates loodud pretsedent, mis võib kesklinna kerkiva pilvelõhkuja vastased piinlikku olukorda panna.

?Mul on väga hea meel Pärnu kontserdimaja valmimise üle Pärnu muinsuskaitsealas,? ütles Lepp.

?Muinsuskaitse ekspertkomisjoni peamine vastuargument minu ideele oli, et muinsuskaitsevööndisse ei tohi püstitada olemasolevast arhitektuurimiljööst kontrastselt erinevaid hooneid, mida Pärnu modernne kontserdimaja kahtlemata on. Sealjuures asub uus kontserdimaja vanalinna muinsuskaitsealas, mina tahan oma hoone püsti panna sellest väljapoole, muinsuskaitseala kaitsevööndisse,? lisas Lepp.

Hetkel kuum