• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tööandja surub töötajaid FIEdeks

  Viimasel ajal olen mitmelt poolt kuulnud, et tööandja tahab oma töötajad suruda Füüsilisest isikust ettevõtjaks oma riskide maandamiseks.
  Töövõtja on selles protsessis suhteliselt kaitsetu, sest ta ei ole ju ise algatanud seda protsessi ja pole võib-olla kunagi kavatsenudki ettevõtjaks hakata.
  Toon ühe näite. Õmblusettevõte, kes on tegutsenud kaheksa aastat, tahab oma õmblejad muuta FIEdeks. Õmblejatele on seni makstud palka 2500 krooni brutopalk ja lisaks 5000 kuni 7000 krooni ümbrikupalka sõltuvalt tööpanusest. Nüüd arvab tööandja, et järk-järgult (et mitte pöörduda tööinspektsiooni) lõpetab ta töölepingud, töötajad vormistavad ennast füüsilisest isikust ettevõtjateks, töötavad oma senisel töökohal edasi ja maksavad tööandjale seadmete ja ruumi kasutamise eest veel renti.
  Vaatame nüüd, kui suur peaks olema see summa, mida töötaja peaks kirjutama arvele, mille ta esitab tööandjale, et tema senine sissetulek säiliks.
  Seni sai ta netosummana 5000 krooni ümbrikupalka ja 2091 krooni brutopalgast pärast tulumaksu mahaarvamist Kui tööandja oleks talle maksnud kogu raha palgana, siis oleks töötajatele kulutatavad summad:
  a) brutopalk 9324 kroonib) sotsiaalmaks 3077 kroonic) töötuskindlustusmaks 0,5 47 kroonid) puhkuse reserv 1/11 kuu palgakulust 1132 krooni
  Kokku oleks see summa, mis töötaja peaks saama, et ta palgatase säiliks 13 580 krooni. Sellele summale tuleks veel liita see arve, mille tööandja esitab seadmete ja ruumi kasutamise eest ja sellistel tingimustel säiliks töötajale tema endine sissetulek.
  Jääb veel küsimus lahkumishüvitistest, sest FIEga on võimalik töösuhe lõpetada päevapealt, töötajale peab ette teatama ja maksma lahkumiskompensatsiooni, mis vist kaob töötuskindlustuse seaduse rakendumisega.
  Järgmine väljaminek on töötaja koolitusvajadus. FIEna tegutsedes vastutab ta oma kohustuste täitmata jätmise korral kogu oma isikliku varaga. Selleks, et ennast mitte ohtu seada, on vaja tunda tervet rida seadusi: maksuseadused, raamatupidamise seadus, võlaõigusseadus jmt.
  Töötajad suudavad sellise libaettevõtja vastu seista ainult ühiselt ja kasutades näiteks ametiühingu abi.
  Autor: Kärt Kuks
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
USA tööturu numbrid valmistasid pettumuse
USAs loodi novembris oodatust enam kui kaks korda vähem töökohti, selgub värskest tööturu raportist.
USAs loodi novembris oodatust enam kui kaks korda vähem töökohti, selgub värskest tööturu raportist.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Veho omandas Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.
Läti konkurentsiamet andis automüüjale Veho õiguse omandada Mercedes-Benzi sõidukite müüja Lätis Domenikssi, teatas ettevõte pressiteate vahendusel.