Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tööandja surub töötajaid FIEdeks

  Viimasel ajal olen mitmelt poolt kuulnud, et tööandja tahab oma töötajad suruda Füüsilisest isikust ettevõtjaks oma riskide maandamiseks.
  Töövõtja on selles protsessis suhteliselt kaitsetu, sest ta ei ole ju ise algatanud seda protsessi ja pole võib-olla kunagi kavatsenudki ettevõtjaks hakata.
  Toon ühe näite. Õmblusettevõte, kes on tegutsenud kaheksa aastat, tahab oma õmblejad muuta FIEdeks. Õmblejatele on seni makstud palka 2500 krooni brutopalk ja lisaks 5000 kuni 7000 krooni ümbrikupalka sõltuvalt tööpanusest. Nüüd arvab tööandja, et järk-järgult (et mitte pöörduda tööinspektsiooni) lõpetab ta töölepingud, töötajad vormistavad ennast füüsilisest isikust ettevõtjateks, töötavad oma senisel töökohal edasi ja maksavad tööandjale seadmete ja ruumi kasutamise eest veel renti.
  Vaatame nüüd, kui suur peaks olema see summa, mida töötaja peaks kirjutama arvele, mille ta esitab tööandjale, et tema senine sissetulek säiliks.
  Seni sai ta netosummana 5000 krooni ümbrikupalka ja 2091 krooni brutopalgast pärast tulumaksu mahaarvamist Kui tööandja oleks talle maksnud kogu raha palgana, siis oleks töötajatele kulutatavad summad:
  a) brutopalk 9324 kroonib) sotsiaalmaks 3077 kroonic) töötuskindlustusmaks 0,5 47 kroonid) puhkuse reserv 1/11 kuu palgakulust 1132 krooni
  Kokku oleks see summa, mis töötaja peaks saama, et ta palgatase säiliks 13 580 krooni. Sellele summale tuleks veel liita see arve, mille tööandja esitab seadmete ja ruumi kasutamise eest ja sellistel tingimustel säiliks töötajale tema endine sissetulek.
  Jääb veel küsimus lahkumishüvitistest, sest FIEga on võimalik töösuhe lõpetada päevapealt, töötajale peab ette teatama ja maksma lahkumiskompensatsiooni, mis vist kaob töötuskindlustuse seaduse rakendumisega.
  Järgmine väljaminek on töötaja koolitusvajadus. FIEna tegutsedes vastutab ta oma kohustuste täitmata jätmise korral kogu oma isikliku varaga. Selleks, et ennast mitte ohtu seada, on vaja tunda tervet rida seadusi: maksuseadused, raamatupidamise seadus, võlaõigusseadus jmt.
  Töötajad suudavad sellise libaettevõtja vastu seista ainult ühiselt ja kasutades näiteks ametiühingu abi.
  Autor: Kärt Kuks
 • Hetkel kuum
Kõlvart ehk kukutabki Ratase. Aga edasi?
Riigikogu opositsioon on sisepoliitika tasakaalustaja, võimu kriitik ja korravalvur, mis aitab riigil probleeme lahendada, kuid erakonnal, kes soovib siin olla juhtrollis, tuleb ennekõike iseendas selgusele jõuda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikogu opositsioon on sisepoliitika tasakaalustaja, võimu kriitik ja korravalvur, mis aitab riigil probleeme lahendada, kuid erakonnal, kes soovib siin olla juhtrollis, tuleb ennekõike iseendas selgusele jõuda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eesti Panga prognoos: majandus paraneb, aga jääb tänavu miinusesse
Eesti Panga värske majandusprognoosi kohaselt paranevad tingimused majanduskasvu taastumiseks, tänavu liigub sisemajanduse kogutoodang tõusujoones, kuid aasta kokkuvõttes jääb majanduse maht siiski 0,6 protsenti väiksemaks.
Eesti Panga värske majandusprognoosi kohaselt paranevad tingimused majanduskasvu taastumiseks, tänavu liigub sisemajanduse kogutoodang tõusujoones, kuid aasta kokkuvõttes jääb majanduse maht siiski 0,6 protsenti väiksemaks.
Pangaaktsiad upitasid S&P 500 indeksi plussi
USA börside suuremad indeksid lõpetasid nädala esimese kauplemispäeva eri suundades: S&P 500 indeks ja Dow Jonesi tööstuskeskmine sulgusid pangaaktsiate tõukel plussis, Nasdaq miinuses.
USA börside suuremad indeksid lõpetasid nädala esimese kauplemispäeva eri suundades: S&P 500 indeks ja Dow Jonesi tööstuskeskmine sulgusid pangaaktsiate tõukel plussis, Nasdaq miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Juht laveerib coach'i rollis tundliku infoga
SEB Baltikumi jaepanganduse juht Eerika Vaikmäe-Koit räägib Äripäeva raadios, millistest põhimõtetest ta lähtub, astudes ettevõtte sees coach'i rolli. „Piir eetilise ja ebaeetilise vahel on seal minu arust õhuke,“ tõdeb ta.
SEB Baltikumi jaepanganduse juht Eerika Vaikmäe-Koit räägib Äripäeva raadios, millistest põhimõtetest ta lähtub, astudes ettevõtte sees coach'i rolli. „Piir eetilise ja ebaeetilise vahel on seal minu arust õhuke,“ tõdeb ta.
Rainer Saks: Ukraina võiduvõimalus on palju suurem, kui Venemaa kordab üht viga Venemaa "suurpealetungi" analüüs
Venemaa sumbunud suurpealetung on nende maksimum, kuid Ukraina pealetungi edukus sõltub sellest, kas Venemaa on oma vigadest õppinud, rääkis hommikuprogrammis julgeolekuekspert Rainer Saks.
Venemaa sumbunud suurpealetung on nende maksimum, kuid Ukraina pealetungi edukus sõltub sellest, kas Venemaa on oma vigadest õppinud, rääkis hommikuprogrammis julgeolekuekspert Rainer Saks.
Soome jääb sammu kaugusele NATOst, Rootsil on olukord keerulisem
Ungari ratifitseeris Soome liitumistaotluse NATOga, seega seisab viimane otsus Soome liitumise üle nüüd Türgi taga.
Ungari ratifitseeris Soome liitumistaotluse NATOga, seega seisab viimane otsus Soome liitumise üle nüüd Türgi taga.
Elon Musk hindas Twitteri väärtuse varasemast poole väiksemaks
Twitteri tegevjuht Elon Musk pakkus ettevõtte töötajatele aktsiahüvitist, mille tegi ettevõtte 20 miljardi dollari suuruse väärtuse pealt. Elon Musk ostis Twitteri eelmisel aastal 44 miljardi dollariga.
Twitteri tegevjuht Elon Musk pakkus ettevõtte töötajatele aktsiahüvitist, mille tegi ettevõtte 20 miljardi dollari suuruse väärtuse pealt. Elon Musk ostis Twitteri eelmisel aastal 44 miljardi dollariga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.