• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Keemiatööstuse ettevõtted hoolivad ja vastutavad

  Eesti Keemiatööstuse Liidu (EKEL) eestvedamisel ja Euroopa Keemiatööstuse Keskliidu CEFIC toetusel käivitatud vabatahtlik keskkonnaalgatusprogramm Responsible Care annab tunnistust muutunud suhtumisest keskkonnaprobleemidesse.
  Hoolime ja vastutame programmiga liitumisega võtavad ettevõtted endale kohustusi, mille kohaselt tuleb neil jätkuvalt parendada kõiki töötervishoiu, tööohutuse ja keskkonna alaseid saavutusi oma ettevõttes. Kümne, väga oluliste tegevuspõhimõtete omaksvõtmine annab hea võimaluse teavitada avalikkust ettevõtte keskkonnaalastest edusammudest. Samuti toodete, töötervishoiu ning tööohutuse pidevast parendamisest. Ainult seaduste täitmisest ei piisa, et paranda töötervishoiu, tööohutuse ja keskkonnakaitsenõudeid. Vaja on teha rohkem ning võtta luubi alla toodete kogu elutsükkel, mitte ainult tootmisprotsessi ?toruotsa? väljundid.
  Avalikkuse arusaam keemiatööstusest on selle programmi puhul üks olulisemaid ülesandeid ning eesmärke. Euroopa Keemiatööstuse Keskliidu teostatud uuringute tulemused on tagasihoidlikud: keemiatööstus ei ole eriti soositud valdkond, tahapoole jääb ainult tuumatööstus. Eriti vilets on noorte suhtumine. Inimesed ei oska vastata küsimusele ?Mis kasu on meie toodetest??
  Keemiatööstust tundvatele inimestele on selge, et väetisteta ei ole võimalik toita maakera 6 miljardit elanikku. Kui öelda, kui palju oleme lühikese ajaga paremaks muutnud, ütlevad nemad: ?Vaadake, kui pahad te olite.? Selline arusaam loob ilmseid raskusi, sest suureneb ühiskonna mure ning inimeste vastumeelsus lubada uute tehaste ehitamist või olemasolevate laienemist. Samuti tekivad raskused uute toodete turuletuleku heakskiitmisel ning kasvab kallite ja ebaefektiivsete seaduste hulk. Need on vaid mõned näited. Seega tuleb muuta nii käitumist kui ka suhtumist, millest on liitu kuuluvad tööstusettevõtted ka aru saanud.
  Uut mõtlemist iseloomustab teistmoodi tegutsemine ning avatus ? ole nähtav. Vastutada tuleb toote kogu elutsükli jooksul. Avalikkuse mure tuleb välja selgitada ja seda õieti suunata. Tootevastutus ja usk kemikaalidesse, samuti avalikkuse ja töötajate õigus teada kõiki riske ning vastastikune abistamine ? need on peamised näited uuest mõtlemisest.
  Vana mõtlemist iseloomustab näiteks see, et täidetakse ainult seaduse miinimumnõudeid, piiratud tootevastutus, avalikkuse mure mittearvestamine.
  Hoolime ja vastutame programm on rakendatud 46 riigi keemiatööstuses, mis on märk pöördepunktist keemiatööstuse lähenemises ja suhtumises. Tähtis ei ole programmi eetika omaksvõtmine, vaid selle nähtavakstegemine. Sõnumi edastamine tööstusharus on esimene samm. Hoolime ja vastutame peab esindama keemiatööstuse tõelist olemust, aga mitte olema külmavereline suhtekorralduseksperiment keemiatööstuse maine parendamiseks.
  Hoolivad ja vastutavad keemiatööstuse ettevõtted, kes valmistavad, müüvad ja vahendavad keemiatooteid. Keskkonnaalgatuse programmi Hoolime ja vastutame rakendamine määratakse kindlaks ettevõtte tegevuskavades ning ettevõtte juhi või juhtkonna osavõtt ja toetus on otsustav organisatsioonisisese üleüldise eetika väljakujundamisel.
  See programm arvestab kohalikke kultuurilisi ja seadustest tulenevaid iseärasusi. Seetõttu on igal riigil oma Hoolime ja vastutame programm, mille eestvedaja on selle riigi keemiatööstuse liit. Viimase roll on seda algatust edendada nii, et enamik riigi keemiatööstusettevõtteid ühineks tegevuskavaga. Samuti jälgib keemiatööstuse liit liikmete edusamme, abistab neid kogemuste jagamisel, tegeleb kohalike seaduste, juhtnööride ja juhenditega ning võib kehtestada liikmete tegevusele miinimumnõudeid.
  Hoolime ja vastutame eestikeelset nime kandva programmiga on liitunud seitse keemiatööstuse ettevõtet: Viru Keemia Grupp, AS Silmet, AS Velsicol Eesti, AS Vivacolor, AS Orto, AS Kemivesi, Algol Eesti OÜ.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
USA aktsiate pika mõõnaperioodi lõpetas rallinädal
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
USA peamine börsiindeks S&P 500 tõusis täna 2,47% ja tänasega lõppenud nädalal 6,5%, lõpetades seitsmenädalase langusperioodi.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sunly juht ametnikele: otsustage ja kaitske otsuseid ka kohtus, aga lõpetage venitamine
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Ehkki meretuulikud võiksid katta Eesti elektrivajaduse, pole ühtegi tuulikut veel püsti pandud. Küsimus, kas sel kümnendil selleni jõutakse, lööb asjaosalised kahte lehte.
Venemaa autovedajad virelevad siseturul
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.
Üle kuue miljoni Venemaa veoki, mille tee välismaale on lukku keeratud, on püüdnud leida tööd siseturul, kuid kaks korda langenud transpordihinnad ei tõota midagi head: enamik autodest lihtsalt seisab, vahendab logistikauudised.ee.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.