23. oktoober 2003 kell 22:00

Fiesta täht ? Gerhard Reichenbach

Reichenbach esitab Eestis erilise kava, mida meie kitarriguru Heiki Mätliku sõnul võiks nimetada ?kitarrimuusika ajaloolisteks kontsertideks?. Kava esimeses pooles kõlab muusika soolokitarrile: Bachi ?Partiita?, Napoleon Coste kontsertrondo ja ?Kolm keldi rahvalauluseadet? ning Mikis Theodorakise ?Neli epitaafi?.

Teises pooles esitab Gerhard Reichenbach kaks kitarrikontserti koos Pärnu Linnaorkestriga Jüri Alperteni juhatusel. Esiettekandele Eestis tuleb saksa helilooja Hans Werner Henze modernne kitarrikontsert ?Aeoolia harf?. Selle Edward Mörike poeesial põhineva teose idee on luua sedavõrd õhuline orkestratsioon, et akustiline kitarr võiks kõlada ilma võimenduseta. Helilooja maalib sügisesi ja talviseid looduspilte, renessansiajastu helikangaid ning laseb finaalis instrumentidel lõbusalt hullata.

Kontserdi lõpus kõlab kitarrimuusika tähtteos, hispaania kultushelilooja Joaquin Rodrigo ?Concierto de Aranjuez? ? teos, mille keskmise osa meloodia on muusikaajaloo üks kaunimaid pärle.

Rahvusvaheline kriitika peab Reichenbachi noorema põlvkonna üheks silmapaistvamaks ja põnevamaks kitarrivirtuoosiks. Eelmise aasta jooksul kutsuti teda soolokontsertidega enam kui neljakümnele suuremale rahvusvahelisele kitarrifestivalile. Esinemisele Eestis eelnes kontsert Berliini Filharmoonia saalis.

Autor: Kersti Inno

Hetkel kuum