ÄP fototoimetus • 5. november 2003 kell 22:00

Ohtlikud kiivrid tõid väärteomenetluse

Tarbijakaitseamet testis Phare 2000 turujärelevalve projekti raames jalgratturi kiivreid Rootsi Rahvusliku Testimise ja Uurimise Instituudis (Swedish National Testing and Research Institute). Testimise eesmärgiks oli tuvastada, kas Eestis müüdavad jalgratturikiivrid kaitsevad inimesi võimaliku ohu eest. Katsetusteks võeti viis nimetust erinevasse hinnaklassi kuuluvaid laste ja täiskasvanute jalgratturikiivreid. Katsetati löögisummutusomadusi ja kinnitussüsteemide tugevust, efektiivsust ning kiivri eemaldamise lihtsust. Katsetuste tulemused näitasid, et testitud kiivritest kaks mudelit ei vastanud ohutusnõuetele. Laste kiiver Strategic Sport ei vastanud nõuetele löögisummutusomaduste ega ka kinnitussüsteemide efektiivsuse poolest ning Adult Recreational Safety Helmet kiivrid on ohtlikud, kuna ei kaitse kasutajat piisavalt võimaliku ohu eest.

Täiskasvanutele mõeldud kiivrite Adult Recreational Safety Helemet müüja suhtes algatas Tarbijakaitseamet väärteomenetluse, lastele mõeldud kiivrite Strategic Sport Helmet müüja suhtes peatati menetlus täiendavate ohutust tõendavate dokumentide laekumiseni. Viimaste põhjal otsustab Tarbijakaitseamet, kas lastekiivrid tuleb kaubandusvõrgust eemaldada või määrata neile müügikeeld.

Autor: ÄP

Hetkel kuum