Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Valgustid ? kas osta teooriat või praktikat?

  Ausalt öeldes kujutasin ette, et kuna tänapäeval on igasugu imelampe palju saada, siis satun Ehitusmarketisse minnes suurde osakonda, kus riiulite kaupa erinevaid valgusteid pakutakse. Nii olin mõne stendi vahel jalutades hämmastunud ja otsisin üles teenindaja, et ta mulle olukorda selgitaks.
  ?Tere, tänapäeval pidid mingid suurepärased led lambid olema, mis peaaegu elektrit ei võtagi. Ma mõtlesin, et ostaksin endale sellised koju.?
  ?Ledid on siin,? viib naisteenindaja mind ühe papist aluse juurde. ?See on saunavalgustus.?
  Mingid täpikesed siravad pappstendis siniselt, kuue täpikese hind (pluss kaabel pluss trafo) on 2000 krooni. Ei suuda ahhetust varjata.
  ?Kas led-lampe polegi? Ainult need täpikesed?? ?Ainult need on. Valgus on jah küllalt intiimne.?
  Uurin, mida kaasaegset võiks siis osta, et võtaks vähe elektrit ja kestaks kaua ja ei maksaks 2000 krooni kuus täpikest. Teenindaja viib mind ühe posti juurde, kuhu on nn uputatud halogeenvalgustid peidetud.Uurin veel, kas on mingit firmat või valgustit, mille kohta tuleb rohkem pretensioone või vastupidi. Teenindaja kehitab vaid õlgu. ?See on ju kõik maitseasi, mina ei oska siin soovitada.? Minu arvates ei ole maitseasi, kui mul kord nädalas mitukümmend krooni maksev pirn katki läheb ja räägin ka müüjale siinil olnud kolme kohtvalgustiga lambist, mis meil selline oli, kuid müüja kehitab endiselt veendunult õlgu. ?Seal võis olla vale kaabel ? liiga nõrk või liiga tugev.?
  Kassa juures on kast, kus müügil soodushinnaga (25 krooni 45 asemel) säästupirnid ? sellised piklikud nagu keeratud voolik. Karbil kirjas, et 25vatine pirn annab sama valgust mis 75vatine hõõgniidiga pirn. Energiaklass A. Ja reguleeritava lülitiga kasutamine keelatud. Tungsrami 75vatine hõõgniidiga pirn maksab 6 krooni, tempel karbil väidab, et kestab 1000 tundi, energiaklass E. Nii löntsin poest välja, suuremas segaduses kui poodi saabudes.
  Minule avas valgustite mitmekülgset maailma selle koha pealt Hector Lighti projektijuht Priit Prass:
  - kui palju elektrienergiat lamp kasutab, näitajaks võimsusühik vatt (W)- milline on valguse värvus, mõõtühik kelvin (K), mida suurem, seda külmem- lambi värviedastusvõimet võrreldes päikesega, mõõt- ühik Ra- lambi efektiivsust mõõdetuna lm/W ehk kiirgusvõimsus tarbituna vati kohta- lambi valgustugevust, mõõtühik kandela (cd) näitab valguskiirgust mingis suunas- lambi valgustihedust, mõõt- ühik luks (lx=1 lm/1 m²) näitab pinna valgustatust- valgusheledust (kasutatakse ka valgus?räigus?), mida mõõdetakse cd/m²
  Ühe valgusteid maale toova firma töötaja selgitas, et rahulolu tootega pole niivõrd kinni valgusti tüübis, kui selle tootjas.
  Ta tõi näite, et ca 120 krooni maksnud Osrami säästupirn põleb tal esikulaes sõltumata voolukõikumistest juba kuuendat aastat. Seevastu mõnekümne krooniga müüdud Hiina toodang pidas vastu maksimaalselt paar kuud.
  Et säästulamp temasse investeeritud raha tagasi teeniks, on vajalik, et oleks tagatud head töötingimused ja ostetaks väga kvaliteetne toode, räägib Prass. ?Kvaliteedi tagab tavaliselt see, kui lambile on peale märgitud tootja nimi ja valmistajamaa.?
  Internetist kahjuks valgustusinfot ei leia, vähemalt mitte pooletunnise otsimisega. Kõik valgustifirmad ? vaatasin neid läbi paarkümmend ? räägivad, et üritavad klienti paremini teenindada ja selle nime all on turul olnud x aastat. q
 • Hetkel kuum
Luminori jätkusuutlikkuse juht: rohelisusest saab soodsama laenu argument
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Hinnatõusu suurimaks mõjutajaks oli jaanuaris toit
Toiduhindade kallinemine andis jaanuaris kuisest inflatsioonist 60% ja aastasest kolmandiku. Selgus veel üks põhjus, miks inflatsioon ootamatult kiirenemisele pöördus.
Toiduhindade kallinemine andis jaanuaris kuisest inflatsioonist 60% ja aastasest kolmandiku. Selgus veel üks põhjus, miks inflatsioon ootamatult kiirenemisele pöördus.
USA tahab Vene alumiiniumile kahekordset tolli kehtestada
USA kavatseb Venemaal toodetud alumiiniumile juba sel nädalal kehtestada 200% tollimaksu.
USA kavatseb Venemaal toodetud alumiiniumile juba sel nädalal kehtestada 200% tollimaksu.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Taavi Tamkivi sai Kredexi ja EASi nõukogu liikmeks
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Taavi Tamkivi sai Kredexi ja EASi nõukogu liikmeks
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.

Olulisemad uudised

Naftamaailma uus oluline tegija - India muudab Vene nafta Läänele paslikuks kütuseks
India roll muutub naftaturgudel üha olulisemaks, sest riik impordib suures koguses Vene soodsat naftat, et see rafineerida ning saadud kütus edasi Euroopasse ja USAsse müüa, kirjutab Bloomberg.
India roll muutub naftaturgudel üha olulisemaks, sest riik impordib suures koguses Vene soodsat naftat, et see rafineerida ning saadud kütus edasi Euroopasse ja USAsse müüa, kirjutab Bloomberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.