• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigihangete süsteem on üleskutse korruptsioonile

  Tänane Äripäev kirjutab, et kohalikud omavalitsused ja riigiasutused kasutavad ehitustööde tellimisel enam kui pooltel juhtudel avatud riigihanke asemel suunatud hanget. Kokku on tänavu sellistel subjektiivsetel kaalutlustel valitud ehitusfirmadele tööd antud 700 miljoni krooni eest. See on viljakas pinnas korruptsiooniks, mis levib eriti kontrollimatult kohalikes omavalitsustes eesotsas Tallinna linnavalitsusega.
  Äripäev toetab valitsuses vastu võetud strateegiat ?Aus riik?, mis annab riigikontrollile õiguse omavalitsuste korruptsiooni uurida ning mille kohaselt poolsada prokuröri ja uurijat hakkavad tegelema just korruptsioonivastase võitlusega. Valitsus on kavatsenud rakendada strateegia kolme aastaga, kuid võiks seda teha kiiremini. Lisaks sellele tuleb Äripäeva arvates vähendada ka omavalitsuste arvu.
  Kohalikud omavalitsused on praegu nõrk koht, sest riigikontroll neile ligi ei pääse. ?Me oleme nad juba põhiseaduslikult vabastanud igasugusest kontrollist kuritarvituste üle,? märkis ühingu Korruptsioonivaba Eesti liige Agu Laius oktoobris Äripäevas, analüüsides Eesti halvenenud tulemust ülemaailmses korruptsiooni tajumise indeksis. ?Vesteldes kohalike ?poliitikutega?, saame kuulda, et rahvas on nad kolmeks aastaks valinud ja nüüd võivad nad teha, mida vajalikuks peavad,? sõnab Laius. Ka strateegia väljatöötamist koordineerinud justiitsministri nõunik Jüri Raatma on märkinud, et uuringute kohaselt on Eesti omavalitsused korruptsiooni suhtes üks probleemsemaid valdkondi.
  Omavalitsuste kitsas ametnikering otsustab näiteks maaga seotud küsimusi, annab lubasid ja teeb hankeid. Viimased on aga tihti hanked vaid nime poolest, nähtub tänases Äripäevas ilmunud uurimusest. Tegelikult jagatakse nende varjus raha omadele.
  Äripäeva meelest on riigikontroll pädev asutus omavalitsusi kontrollima. Kuigi riigikontrolli pädevuses pole kedagi karistada, vaid ainult ettepanekuid teha ja avalikkust teavitada, on riigikontrolli tegevusel mõju. Näiteks rikkumised autoregistrikeskuses (ARK) ? selgus, et riigile laekus riigilõivu 7 miljonit vähem, kui ARK oli sisse kasseerinud ? tulid välja tänu riigikontrolli sügisel avaldatud auditile. Riigikontrollilt võib ka oodata sõltumatust. ?On selge, et valla konstaabel ei uuri sama valla korruptsioonijuhtumit tõenäoliselt kuigi edukalt,? tõdes nõunik Jüri Raatma praegust süsteemi kritiseerides.
  Suurema kontrolliga peab kaasnema omavalitsuste koondumine. See on oluline selleks, et hanked tõepoolest ennast ära tasuksid. Praegu kinnitavad omavalitsusjuhid, et väikeses kohas on suunatud hanked ainus võimalus, sest raha ja aega on vähe ning konkurents puudub niikuinii. Kohalikud juhid tunnistavad otse, et saavadki vaid tuttavaid firmasid usaldada.
  Praeguses olukorras, kus omavalitsused on väikesed ja kontroll nende üle puudub, on riigihangete süsteem üleskutse korruptsioonile. Võimatu on eristada parimate kavatsustega omavalitsusjuhte nendest, kes hangivad tööd endaga seotud firmadele.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
FI ekspert: intressi fikseerimine on pankadele kasumi võtmise koht
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
Analüüsifirma: Pelotoni aktsia on väärt null dollarit
Analüüsifirma New Constructs hoiatas investoreid investeerimise eest niinimetatud zombifirmadesse, mille väärtus turul võib minna nulli. Üks sellistest on treeninguvarustuse tootja Peloton.
Analüüsifirma New Constructs hoiatas investoreid investeerimise eest niinimetatud zombifirmadesse, mille väärtus turul võib minna nulli. Üks sellistest on treeninguvarustuse tootja Peloton.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Raadiohommikus: kõrgharidusest, tööjõust ja e-residentsusest
Käes on kõrgkoolidesse sisseastumise aeg. Kas kõrgkoolid suudavad ette valmistada just neid spetsialiste, keda tööturg vajab? Kui palju välistudengeid on Eestisse oodata?
Käes on kõrgkoolidesse sisseastumise aeg. Kas kõrgkoolid suudavad ette valmistada just neid spetsialiste, keda tööturg vajab? Kui palju välistudengeid on Eestisse oodata?
Kallas Ukraina ja Moldova kandidaatriigi staatusest: see on suurim edasiminek pärast NSVL-i lagunemist
Eile andsid riigijuhid Brüsselis Ukrainale ja Moldovale Euroopa Liidu ametliku kandidaatriigi staatuse. Ka Ukraina presindet Volodõmõr Zelenskõi ütles, et see on nende riigi jaoks üks olulisemaid sündmusi pärast Nõukogude Liidu lagunemist.
Eile andsid riigijuhid Brüsselis Ukrainale ja Moldovale Euroopa Liidu ametliku kandidaatriigi staatuse. Ka Ukraina presindet Volodõmõr Zelenskõi ütles, et see on nende riigi jaoks üks olulisemaid sündmusi pärast Nõukogude Liidu lagunemist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.