21. jaanuar 2004 kell 8:51

Nafta hind kerkis 10 kuu kõrgeimale tasemele

Nafta hind kerkis eile õhtul New Yorgis uuele 10 kuu kõrgeimale tasemele pärast vedelgaasitehase plahvatust Al?eerias ja külmalaine jätkumist USAs.

New Yorgis kerkis nafta hind 3,2 protsendi võrra 36,20 dollarini barrel, mis on selle kõrgeim hind pärast Iraagi ründamist USA vägede poolt märtsis. Rahvusvahelisel naftabörsil Londonis kerkis brenti segu märtsilepingute hind 65 USA sendi ehk 2,1 protsendi võrra 31,22 dollarini barrel.

Kahe börsil noteeritud nafta hindade erinevus ulatus 5 dollarini barrel, mida juhtub aruharva. Viimati toimus see möödunud veebruaris, kui nafta hind kerkis kõrgeimale tasemele pärast Lahesõda.

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) kommenteeris uudisteagentuurile Reuters, et veel on liiga vara ennustada, kas otsustatakse tootmismahtude muutmist 10. veebruaril toimuval naftaministrite kogunemisel. Naftakartell kardab, et teises kvartalis võib musta kulla hind ülepakkumise tõttu kokku kukkuda. Juba praegu toodab OPEC 1,5 miljoni barreli võrra ööpäevas rohkem, kui ametlikud kvoodid, mis on 24,5 miljonit barrelit ööpäevas. Sinna pole aga arvestatud Iraagi toodang.

Rahvusvaheline Energiagentuur (EIA) ennustas aga möödunud nädalal, et juhul, kui OPEC ei ole detsembris toodangut vähendanud, kasvab nafta laoseis teise kvartalis järsult.

Hetkel kuum