26. veebruar 2004 kell 8:13

Pat Cox: EL ei luba Venemaal uusi riike diskrimineerida

Euroopa Parlamendi president Pat Cox kinnitab, et teeb omas ametis kõik, et Venemaa ei saaks ELi uusi liikmesriike praegustest riikidest erinevalt kohelda.

'Kaitsen veendunult ja kindlalt seisukohta, et ELi liikmesriikide vahel ei saa olla mingit vahetegemist,' ütles Pat Cox Äripäeva küsimusele vastates. 'Me ei luba osade riikide teisejärgulist staatust ega erinevaid kaubandussuhteid.'

'Suhetes Venemaaga ei ole te enam üksi, teie taga on Euroopa Liidu raskus,' ütles Cox.

'Eriti Balti riikide suhtes peab EL ilmutama erilist vastutust ja hoolt, sest olete väikesed ning vajate rohkem abi,' lisas ta.

Esmaspäeval hoiatasid ELi välisministrid Venemaad 'tõsiste tagajärgede' eest, kui Venemaa üritab ELi uusi liikmesriike erinevalt kohelda ega nõustu ELi ja Venemaa vahelist partnerluse ja koostöö lepet 1. maist laiendama ka endistele idabloki riikidele.

Tana käsitleb Euroopa Liidu ja Venemaa suhteid Euroopa Parlament. Arutusel on parlamendi valiskomisjoni raport, mis ütleb, et Venemaa püüded seada uutele liikmesriikidele lisatingimusi on 'Euroopa Liidule vastuvõetamatu'.

Komisjon on ette valmistanud Euroopa Parlamendi seisukoha, mis soovitab ELi Nõukogul ehk liikmesriikidel mitte taganeda nõudest, et partnerluse ja koostöö lepe ELi ja Venemaa vahel laieneks automaatselt kõigile uutele liikmesriikidele. Muude soovituste hulgas ütleb dokument, et liikmesriigid peavad Venemaalt nõudma Eesti ja Lätiga juba läbi räägitud piirilepingu 'viivitamatut ratifitseerimist'.

Hetkel kuum