Markus Nisula käivitas Eestis Unineti sidevõrgu

Marika Tomberg 15. aprill 2004, 00:00

Kuidas sattusite Unineti tööle?
Tulin Eestisse juba 1996. aastal ja alustasin firmas Radiolinja finantsjuhina. Kuna firmadel on ühised omanikud, siis kutsuti mind 1997. aastal Unineti nõustajaks ja sellest ajast olen olnud ka Unineti juhatuse liige.

Aastal 1999 pakuti mulle Unineti tegevdirektori kohta.

Milline oli selle pakkumise suurim väljakutse?
Kõige suurem väljakutse oli see, et kui teatud turg teatud riigis avatakse, siis see saab toimuda ainult ühe korra.

Tegemist on väga erilise situatsiooniga ja mul on hea meel, et mul avanes võimalus sel ajal siia tulla. Aastad 2000 ja 2001 olid põnevad ja turu avanemine sujus väga hästi, võrreldes Läti ja Leeduga.

Mida Teie jaoks tähendab Eestis äri tegemine? Mis on selle head küljed ja mis on varjupooled?
Eesti on väga väike turg. Mujal maailmas oleks mul võimalus kitsa ala spetsialistina töötada, kuid tänane töö tegevjuhina on väga laiahaardeline ja see mulle meeldib.

Eestis toimib konkurents suhteliselt hästi.

On Teil juhtimise alal ka eeskujusid?
Eeskujuks on minu endine ülemus, kes on lõpetanud kõrgema sõjaväelise õppeasutuse.

Juhtimise põhitõed on tegelikult välja arendatud sõjaväe juhtimise põhimõtetest.

Kas see, et alluvad on eestlased, teeb teie töö lihtsamaks või keerulisemaks?
Ma loodan, et suhtlemisprobleeme vähemalt keele pärast ei ole ja kui neid ei ole, siis on täiesti ükskõik, mis rahvusega on tegemist. Ka selle tõttu, et soomlaste ja eestlaste vahel on kultuurierinevusi väga vähe.

Eestis on rohkem suhtumist ?me saame hakkama!?. Soome ühiskonnas on juba kõik paika loksunud.

Kuidas omandasite nii hea eesti keele ja kaua õppimine aega võttis?
Tulin Eestisse 1996. aastal otse ülikoolist, kus õppisin finantsjuhtimist. Ma olin Radiolinjas ainus ja esimene soomlane tol ajal.

Ja see oli kas esimesel või teisel nädalal, kui peeti kellegi sünnipäeva ja ma ei saanud mitte millestki aru. Ma seisin seal üksi nurgas ja siis ma otsustasin, et kui ma tahan siia jääda, siis ma pean eesti keele selgeks saama. Siis pool aastat pärast tööpäeva mul käis õpetaja töö juures ja nii 2?3 korda nädalas tunni jagu õppisime. Esimest korda elus toimus uue keele õppimine väga kiirelt ja sellest oli kohe praktilist kasu.

Kas Teie tööaeg mahub tööpäeva raamidesse?
Mul on selline põhimõte, et kui pole midagi tähtsat pooleli, võib rahulikult kell viis koju minna. Aga kui on kiiremad ajad, tuleb ka laupäeval või pühapäeval tööd teha.

Kas Teie teenistus on Eestis suurem või väiksem, kui oleks Soomes?
Mul on kursusekaaslasi, kes on täna miljonärid, mina aga pole. Siiski olen oma valikuga täiesti rahul.

Mis oli see, mida saite kodust kaasa ja mis Teid siiani töös toetab?
Kodust sain kaasa sellise suhtumise, et kõik inimesed on võrdsed. See, et sa oled kellestki targem või rikkam, see ei loe.

Mis on juhitöös see hea ja rõõmu valmistav pool?
Kui näed, et oled midagi saavutanud.

Kas on Teil tööelus ka ebasoodsamaid aegu olnud?
Ei ole. Eks mul on vedanud.

Millised on Teie harrastused?
Lemmikala on mul mäesuusatamine. Suvel sõidan mootorrattaga.

Vahel tegelen ka fotograafiaga, varem tegin mustvalgeid fotosid ja ilmutasin neid ka, mis on muidugi väga ajamahukas.

Unineti juht Markus Nisula arvab, et nii Eestis ja ka Soomes jagatakse töötajatele liiga vähe tunnustust. ?Ikka kiputakse ütlema vaid siis, kui midagi on kehvasti. Ma pean meeles, kui keegi on midagi hästi teinud, et siis ma seda talle ka ütleksin,? tunnistab Nisula.

?Muidugi on ka kriitikat tarvis,? sõnab ta. ?Seda olen ma alati püüdnud teha. Aga muidugi ausalt.?

Nisula sõnul iseloomustab teda juhina eelkõige just otsekohesus, vahel isegi liigne ausus. ?Asjad tuleb võimalikult kiiresti ja võimalikult ausalt lahti rääkida,? sõnab ta.

 • Sami Seppänen, Radiolinja juhatuse esimees, koostööpartner:
  Markus Nisula on oma töös väga efektiivne ja tõhus. Juhina on ta rohkem lahendaja tüüpi. Kui tema ees on mõni väljakutse, siis teda ei huvita, miks nii juhtus või kes tegi, ta hakkab kohe olukorda lahendama, otsib võimalusi, kuidas edasi minna.

Töö on tema elus olulisel kohal. Inimesena on ta positiivne, kes teeb oma tööd rõõmuga, kellaajast hoolimata.

Näib, et ta tegeleb ka pidevalt enese arendamisega, lugedes palju ja uurides erinevaid teemasid, mis pole otseselt tema tööga seotud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  06. December 2011, 19:34
  Otsi:

  Ava täpsem otsing