Ettevõtliku venelase tagasihoidlik suvila

Aare Kirna 28. mai 2004, 00:00

Mõnus, kui on olemas suvila, kuhu saab linnakärast eemale närve puhkama sõita.

Suvekodus talvekartulite ja muude juurikate kasvatamine pole küll enam nii populaarne kui paarkümmend aastat tagasi, kuid sauna- ja muid veemõnusid peaks üks korralik suvila pakkuma küll. Samuti peaks ühes ontlikus suvemajas olema söögitegemise võimalus (hea, kui koos keldriga) ning loomulikult terrass, kus hea grillida või niisama päikese käes peesitada. Ja ega palju rohkem lisamugavusi ole ka ühe lihtsa, tavalise Moskva miljonäri dat?as, kui ehk klaaskatusega bassein välja arvata.

?Vene inimene on maailma moetrendidega väga hästi kursis ja teab, mida tahab,? räägib paar sellist suvilat Moskva lähedale projekteerinud arhitekt Toomas Kivi. Ta lisab, et venelastest kliendid ei lase endale pähe määrida tarbetuid vidinaid.

Ega rikkama inimese ruumiprogramm vaese omast palju ei erine. Pereliikmed võivad magada eraldi magamistubades (eraldi tube on vaja sellepärast, et härra ju norskab). Kindlasti on vaja elutuba. Mõnel on vaja veinikeldrit, mõnel moosikeldrit, paljudel ka piljardisaali. ?Konkreetne klient soovis näiteks, et bassein ei tohi olla kandiline ja mitte väiksem kui 200 m2,? kirjeldab Toomas Kivi tulevase suvilaomaniku nõudmisi ning lisab, et klaaskatusega bassein on Moskva kliimas ülemeelik asi ? talvel küll kallis kütta, aga see-eest on soojas basseinis mõnus hangesid vaadata.

Köök on suur, pliidid töötavad kindlasti gaasiga. Köögis on 3?4 külmkappi, eraldi veinide ja juustude jaoks. Seltskondliku suhtlemise kohana on oluline piljardisaal, kus on tähtis eksponeerida vanu relvi, näiteks mõõku ja muud sellist. Samas on ka kabinet-raamatukogu.

Põhjuseta midagi ei ehitata, kõik ruumid on pidevalt kasutuses. Kui majas on bassein, siis seal ka ujutakse. Lift tuleb päevakorda hiljem, kui liigesed juba valutavad...

Tundub, et just nädalalõppude kodused õhtusöögid on pikad ja põhjalikud, tihti koos külalistega. Selles kohustustevabas õhkkonnas avaldub suur vene hing ja vene lauakommete eripära parimal kujul. Kui on kogunemas rohkem rahvast, võidakse kokk koju kutsuda.

?Eestlastega õnnestub stiilipuhas projekt enamasti suuremate vaidlusteta, kui just pole tegemist täispuitmööbli austajatega. Venelane paneb modernsesse majja südamerahuga antiik- või retromööblit, sest see lihtsalt meeldib talle,? leiab sisekujundaja Heli Kivi. ?Venelane näitab mõnuga välja, et on rikas. Venelane ütleb: mis siis, et marmorpõrand on libe, peaasi, et hea välja näeb,? lisab Toomas.

Sellises Moskva-lähedases lossis elatakse pigem omaette, ehkki külalisi muidugi käib. Turvamees elab koos valvekoertega aia nurgas eraldi majas. Suvila on ümbritsetud kahekordse taraga, tarade vahel lippavad koerad. ?Täielik tsitadell, avatud vaadet praktiliselt pole,? kirjeldab Toomas Kivi linnalähedase suvilarajooni üldilmet. Krunt on suur, endine pioneerilaager.

?Meie jaoks oli mitmeid üllatavaid turvalisusnõudeid. Seife oli paar tükki, need tuli nii korralikult ära peita, et maja sees ringi jalutades poleks aru saada, kus need asuvad. Teisel majal tuli teha topeltaiad, teineteisest kolme meetri kaugusel, nende vahel lippasid ringi kurja koerad. ?Ise ei kujuta ette, mis tunne on niimoodi elada. Neist lastest oli kahju, kõikjal on nad turvameeste järelevalve all. Aga ega sinivereliste eurooplaste elu kergem ole,? arvab Heli Kivi. ?Armas oli kuulata, kuidas tüdruk rääkis ?vapustavast? klassiekskursioonist Moskva metroosse. Inimestena oli see perekond väga tore,? meenutab sisekujundaja.

Sealkandis on põhilisteks ehitajateks soomlased, eestlased ja türklased, viimaste maine olevat kõige kehvem.

Illustratsioonid Toomas Kivi

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing