1. juuni 2004 kell 7:31

Jukosele uus tagasilöök

Jukose naftakompaniid tabas uus tagasilöök kui Moskva arbitraažikohus jättis esmaspäeval jõusse varasema kohtuotsuse, mis tühistas ühinemise Sibneftiga.

Kohus otsustas, et Jukose uute aktsiate emiteerimine, millega maksti Sibnefti aktsiate eest, on õigustühine.

See tähendab, et 57% Sibneftist, mis Jukos ostis aasta tagasi oma uute aktsiate eest, läheb tagasi Sibnefti suuraktsionärile Roman Abramovit?ile, kes omakorda võib kaaluda osaluse müüki välisinvestorile. Läinud kuul sai Prantsuse Total põhimõttelise loa Sibneftis 25% omandamiseks. Huvitatud on ka ExxonMobil, kirjutab Financial Times.

Jukosele jääb Sibneftis 35%, mis praeguste hindade juures on väärt ca 5 miljardit dollarit. See võib olla esimeste varade hulgas, mille Jukos ära müüb, et maksta maksuametile ära 3,5 miljardi dollariline juurdemääratud maks. Seda siis, kui Vene ametivõimud Jukose varad lahti külmutavad.

Kaks Jukose suuraktsionäri on vahi all ning firmat ähvardab pankrot pärast seda, kui maksuamet nõudis Jukoselt varasemate perioodide eest täiendavalt 3,5 miljardit dollarit maksu ja ametivõimud külmutasid firma varad.

Hetkel kuum