12. august 2004 kell 8:10

Hansa Liising: käibemaksumäär tuleneb korteri valdajast

Hansa Liising Eesti juriidilise osakonna juhataja Priit Vuks kommenteeris kütte käibemaksu: määravaks saab korteri valdaja.

?Siinjuures ei oma tähtsust, kes on füüsilise isiku poolt kasutatava eluaseme omanikuks,? märkis Vuks. ?Liisingulepingu alusel kasutatavate eluasemete puhul on omanikuks küll liisingufirma, kuid tegelikuks valdajaks ning soojusenergia tarbijaks on liisinguvõtja. Seega on käibemaksuseaduse mõttest tulenevalt liisingulepingu alusel füüsilise isiku isiklikus kasutuses oleva liisingufirmale kuuluva eluruumi puhul füüsilisele isikule müüdav soojusenergia maksustatav 5protsendilise käibemaksuga.?

Hansa Liising on juuni lõpu seisuga väljastanud 4900 eluasemeliisingut. Hansapanga laenu- ja liisinguportfell sisaldab kokku 38 000 eluasemelaenu ja liisingut. Juuli lõpu seisuga on Hansapanga järelmaksu-portfellis ligi 500 ühistut, kes on laenu võtnud maja renoveerimiseks.

Tänases Äripäevas ilmunud artiklit kütte käibemaksu teemal loe <#siit=http://www.aripaev.ee/2680/uud_uudidx_268003.html> ja Eesti Maksuteadlaste Seltsi liikme Lasse Lehise kommentaari <#siit= http://www.aripaev.ee/mod/emb/online.html?disp=2 uud_id=566120 leht_id=2680 year=2004 mon=8 day=12 from=online>.

Hetkel kuum