Krista Taim • 3. september 2004 kell 10:56

Hansapank: Majanduskasv jäi ootustele alla

Hansapanga makroanalüütik Maris Lauri sõnul on 6%-line majanduskasv keskpärane tulemus, mis jäi natuke ootustele alla. Kasvuks loodeti saada 6,3%.

Lauri sõnul oodati natuke kõrgemat kasvu, kuna eelmise aasta teine kvartal oli äärmiselt nõrk. ?Selle baasilt oleks tulemus võinud olla natukene tugevam,? sõnas Lauri. Tema hinnangul tuleb ka kolmas kvartal keskpärane.

?Mingisugust väga tugevat kasvu pole. Samas ei saa ka viriseda, sest eksport on korralik ja mitmed harud tööstuses, ehituses ja kaubandus töötavad korralikult. Kasvanud on kenasti ka turistide arv. Aga midagi jääb puudu,? rääkis Lauri.

Tema sõnul võivad puudujäägid olla seotud Euroopa Liiduga, kuna aprillis ja mais tootmine ning müük vähenesid. Vähenes ka majanduslik aktiivsus. Ressursist, mis tarbimisest oleks võinud kasvatad, on läinud osa hinnatõusu katteks.

?Näiteks riigieelarves on ettenähtud teatud summad, mis on arvestatud teatud hindadega ja kui need hinnad kasvanud, siis rahasumma on endine aga selle eest saab riik vähem kaupu ja teenuseid pakkuda,' selgitas Lauri. 'Sama võib juhtuda teiste teenuste ja kaupadega. Rahaliselt jooksvates hindades on kasv olnud korralik aga hinnatõus on sisulist väärtust natukene kärpinud.?

Seniste näitajate põhjal pakub Lauri aastalõpu prognoosiks majanduskasvu 5,5%.

28. septembril avaldatakse II kvartali kohta kompleksse metoodika järgi arvutatud esialgne sisemajanduse koguprodukt (SKP).

Hetkel kuum