PM: Venemaa ähvardab võtta Eestilt transiiditulud

20. september 2004, 08:10

Venemaa asetranspordiministri Vjat?eslav Ruk?a hinnangul võib Eesti heitliku maksupoliitika ja Vene uute sadamate tõttu peagi transiidivoogudest ilma jääda.

«Sarnase kavaga nagu Eestil ? transiit käibemaksustada ? ei ole minu teada siiani hakkama saanud ükski teine riik maailmas,» väitis Ruk?a reedel Keskerakonna korraldatud transiidikonverentsil. «Heitliku maksupoliitika tõttu ei saa ei Vene riik ega ärimehed pikaajalisemaid ekspordivoogude plaane läbi Eesti kuidagi teha.»

Ruk?a hinnangul väheneb Eesti transiit peamiselt siiski seetõttu, et paari lähiaasta jooksul saavutavad täisvõimsuse Vene uued Läänemere-äärsed sadamad, kirjutab Postimees.

«Primorski sadamas hakatakse juba lähiajal lastima laevadele kuni 50 miljonit tonni naftat ja naftatooteid aastas,» märkis Ruk?a, kelle sõnul võidakse sadama läbilaskevõimet tõsta vajaduse korral isegi 62 miljoni tonnini.

Ust-Luuga sadamasse investeerivad venelased 300 miljonit (ligikaudu 3,8 miljardit Eesti krooni) dollarit ning ka sellest võib tulevikus teele lähetada ligi 30 miljonit tonni kaupu ehk vaid veerandi võrra vähem kui Tallinna sadamast. Lisaks rajatakse Ust-Luugasse pooleteise aastaga nüüdisaegne konteineriterminal.

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar kritiseeris transiidikonverentsil Tallinna Sadama ebamäärast dividendipoliitikat ning vaidlust Eesti Raudtee investeerimismahtude ja -graafiku üle.

Endine majandus- ja kommunikatsiooniminister Meelis Atonen kritiseeris samal üritusel valitsuse sadamatasude tõstmise plaane ja avaldas ootust, et uus majandus- ja kommunikatsiooniminister Andrus Ansip astub neile vastu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing