Ülo Toomsalu • 21. oktoober 2004 kell 6:02

EPL: Trolli- ja bussiliinide konkursi korraldamine selgub jõuluks

Tallinna linnavalitsuse komisjon selgitab, millistel tingimustel võiks panna konkursile bussi- ja trolliliinid.

Veebruarist moodustatud ühistranspordiliinide avaliku konkursi tingimuste komisjon on käinud koos kolmel korral: aprillis, juunis ja augustis, kirjutab Eesti Päevaleht.

Endise abilinnapea Toomas Vitsuti juhitud ajutine komisjon töötab konkursipõhimõtted, etapid ja ajagraafiku ning ühissõiduki kvaliteedinõuded välja jõuludeks. Pärast seda määratakse liinid või liinigrupid, mis konkursile lähevad.

Transpordi- ja keskkonnaameti juhataja Eno Saare sõnul on komisjon viimastel istungitel tegelnud peamiselt valikute kaardistamise, eri võimaluste plusside ja miinuste analüüsiga ning seadust puudutavate küsimustega.

Eelkõige kätkeb liinide konkursile andmine Saare sõnul ohtu, et teeninduskvaliteet või -tase langeb, ehkki eesmärk on vastupidine. ?Eestis toimunud konkursside kogemusi arvestades võidakse põhjendamatult vähe pakkuda,? ennustas ameti juhataja.

Ebaõnnestumist loodetakse vältida konkurssi põhjalikult ette valmistades. Lääneriikide kogemustele toetudes peaks Saare sõnul konkursi väljakuulutamisest kuni töö alustamiseni liinidel minema aega umbes 22 kuud. Heade ja halbade külgede võrdlus võib näidata, et otstarbekam on jätta liinid linna opereerida.

Konkursi põhimõtteid nõuab ühistranspordi arengukava.

Hetkel kuum