Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Põhjarannik: Vene veterinaarinspektorid kontrollisid Viru kalatööstust
Viru Kalatööstust inspekteerinud Venemaa veterinaarinspektorid suuri puudusi ei tuvastanud.
Juulis inspekteerisid Venemaa veterinaarinspektorid Eesti toiduainetööstusi, mis soovisid ekspordiluba saada. Viru Kalatööstusse inspektorid tookord millegipärast ei jõudnud, mistõttu kalatööstus pole alates 1. septembrist saanud oma toodangut Venemaale müüa, kirjutab Põhjarannik.
«Vaadati kõike, mis meil on: kahte kalatehast, külmhooneid, valmistoodangu ladu,» rääkis OÜ Viru Kalatööstus juhatuse esimees Agu Laanemets. «Neid huvitas kõik, mis vähegi tootmist ja toodangut puudutab.»
Laanemetsa sõnul oli kontroll tõsine. «Mingit eelarvamust ei paistnud neil küll olevat, tähenärijalikku vigade otsimist polnud märgata. Kõik, mida nad küsisid ja uurisid, oli asjakohane. Kontrollide professionaalsus oli väga heal tasemel.»
Kontrollimise idee kui niisuguse hindab Laanemets kahtlemata poliitiliseks otsuseks: «Oleme kogu aeg Venemaaga töötanud ja miks nüüd, kui Euroopa Liitu astusime, tuli äkki kontrollimise vajadus.»
«Nõuded toiduainetööstustele on ju põhiosas igal pool ühesugused, mingites spetsiifilistes küsimustes võib muidugi erinevusi olla,» tõdes ta.
Küsimusi esitati kogu tootmisprotsessi kohta: kust saadakse materjali, kuidas seda töödeldakse, kuidas valmistoodangut käideldakse.
«Igas toidukäitlemisettevõttes on enesekontrolli programm, see on meie endi koostatud reeglistik, mille järgi me töötame,» selgitas Laanemets.
«Inspektorid kontrollisid, kas me seda programmi täidame.» Laanemets ütles, et inspekteerimise tulemused pole veel teada.