ÄP fototoimetus • 15. november 2004 kell 22:00

Logistikafirmade turuosad vähenevad

Täna on kümne Eesti suurima ekspedeerija turuosa 90%, esimesed viis võtavad 70% turust. See on Lamboti sõnul vastuolus Lääne-Euroopa riikidega, sest näiteks Saksamaal on suurim ekspedeerija turuosaga 8%, ülejäänud on vähemalt poole väiksemad.

Suured turuosad kuuluvad välisettevõtetele ja eelise on saanud ettevõtted, kes on Eestisse tulnud mingite terviklike lahendustega ning need siin dubleerinud.

Omakapitali tootlikkus on ekspedeerimise turul kõrge, ulatudes keskmiselt 34,1%ni. See tähendab, et välisettevõtete huvi siinse turu vastu kasvab ning neid on lähiaastatel siia konkureerima ja teenust pakkuma oodata, mis omakorda vähendab konkurentide turuosasid.

Lambot ennustas, et lähema paari aasta jooksul olulisi muutusi ei ole, küll 5-10 aasta perspektiivis. Lisaks leidis ta, et ni?itegijatel on hea võimalus end suurte tegijate vahele surumiseks.

Autor: ÄP

Hetkel kuum