Sirje Rank • 18. november 2004 kell 22:00

Uus komisjon alustab esmaspäeval

Sellega lõppes kolm nädalat kestnud vastasseis ja tühiruum ELi võimukeskmes, nõudes hinnaks kahe voliniku väljavahetamise ja ühe portfelli ümberjagamise.

Läti Ingrida Udre asemele tuli Andris Piebalgs, kes sai energiavolinikuks. Ungari volinik Laszlo Kovacs sai energia- asemel maksuportfelli. Itaalia Rocco Buttiglione vahetas välja seni välisminister olnud Franco Frattini, kes hakkab kureerima justiits- ja siseküsimusi.

Euroopa Komisjoni uue koosseisu 25 volinikku alustavad tööd esmaspäeval, 22. novembril.

Eesti volinik Siim Kallas on komisjoni asepresident, kelle vastutusalas on administratsioon, siseaudit ja korruptsioonivastase büroo Olaf tegevus.

Majandusele olulistest portfellidest jätkab hispaanlane Joaquin Almunia rahandusvolinikuna. Sakslane Günter Verheugen saab tööstusvoliniku portfelli ning uus kaubandusvolinik on inglane Peter Mandelson. Konkurentsivolinikuks jäi aga parlamendi teravast kriitikast hoolimata hollandlanna Neelie Kroes, kel selja taga pikk ettevõtluskarjäär. Selles nähti võimalikku huvide konflikti ohtu.

Hetkel kuum