Venemaa keskpank nõrgestas dollarit

Raivo Sormunen 24. november 2004, 00:00

Venemaa keskpanga soov tõsta oma valuutareservides euro osakaalu tõstis eile euro USA dollari vastu järjekordse rekordtasemeni.

?Enamik meie reserve on dollaris, mis põhjustab meis muret,? ütles Venemaa aserahandusminister Aleksei Uljukajev Moskvas. ?Jälgides euro-dollari liikumise dünaamikat, oleme võtnud arutusele reservide struktuuri muutmise võimaluse.? Ühendriikide valuuta vajus eile pärastlõunal 1,3094 dollarini euro kohta (11,949 kroonile) ehk euroajaloo madalaima tasemeni. Viimase kvartaliga on euro dollari vastu tugevnenud 7%. ?Sõnum on üsna selge: võrreldes dollariga on euro rohkem eelistatud ja dollari jaoks on selle mõju negatiivne,? ütles Bloombergile Commerzbank AG valuutastrateeg Carsten Fritsch. IMFi andmeil langes dollari osakaal riikide valuutareservides 2003. aastal võrreldes 2001. aastaga 66,9 protsendilt 63,8 protsendini ning euro osakaal tõusis 16,7 protsendilt 19,7 protsendini. Venemaa välisvaluuta- ja kullavarud tõusid 12. novembril lõppenud nädalal uue rekordtasemeni, 113,1 mld dollarini. Keskpank hoiab umbes kolmandiku reserve eurodes ja ülejäänu peamiselt dollarites. Arvatakse, et järgmisena võib dollareid muude valuutade vastu välja vahetama hakata Hiina keskpank, mille reservide maht kasvas septembris 514,5 mld dollarini. Kulda arvestamata peaks see Bloombergi andmeil moodustama 15% maailma valuutareservidest.

?Keskpangad on muutumas professionaalseteks fondivalitsejateks, kes tahavad oma tulu maksimeerida,? ütles Citigroupi valuutastrateeg.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing