Eurooplased ei võta võlgu, tarbimine kiratseb

20. detsember 2004, 14:13

Kõrge tööpuudus ärgitab eurooplasi säästma ja vähem tarbima, mis tähendab, et siseturu nõudlus ei suuda korvata ekspordi vähenemist ja majanduskasv aeglustub.

Võrreldes USA või Suurbritanniaga, võtavad eurotsooni majapidamised 50% vähem laenu, hoolimata madalatest intressidest. Kui USAs ja Suurbritannias on laenusumma elaniku kohta ca 33 500 dollarit, siis eurotsoonis on keskmine 16 000 dollarit, kirjutab Bloomberg.

?Euroopa Keskpank võib raha kasvõi muidu anda, kuid Saksamaal oleks soovijaid raske leida,? ütles Bloombergile üks kantsler Gerhard Schröderi majandusnõunikke Bernd Rürup. ?Inimesed kardavad oma töökohtade pärast. Sakslased ei ela mitte tänasele, vaid homsele ja säästavad, olgu intressid millised tahes.? Septembris tõusis sakslaste hoiuste määr 11,1 protsendile kasutatavatest tuludest, mis on viimase 9 aasta kõrgeim tase.

Firma Deloitte Touche Tohmatsu uuringu järgi kahaneb eurotsooni jaemüüjate käive sel pühade hooajal 8%. Kõige pessimistlikumad on Saksamaa jaemüüjad, kirjutab Bloomberg.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing