Ülo Toomsalu • 19. jaanuar 2005 kell 6:07

PM: Eesti plaanib sõdurid aasta lõpus Iraagist ära tuua

Suure tõenäosusega toob Eesti oma sõdurid Bagdadist ära selle aasta lõpus.

Valitsus on pidanud nõu ja jõudnud seni avalikustamata otsusele, et pikendab Eesti kaitseväe 20. juunini kestvat Iraagi-lähetust veel poole aasta võrra, kirjutab Postimees.

See tähendab, et jaanipäeva paiku sõidab Iraaki viimane vahetus rahutagajaid ja detsembris lõpeb meie sõdurite ohtlikem välismissioon, kus on saanud haavata paarkümmend ja surma kaks meest ? Andres Nuiamäe ja Arre Illenzeer.

Valitsuse Iraagi-teemalistes aruteludes on osalenud nii peaminister Juhan Parts kui ka välis- ja kaitseministeeriumi töötajad. Kõik nad on lähetusele aasta lõpus punkti panekule esialgse heakskiidu andnud.

Valitsuse kabinetivaikuses langetatud otsusele vaatamata on meie sõdurite Bagdadis-olek tõusmas alanud kohalike valimiste aasta poliitväitluste üheks peateemaks.

Otsa teeb tänases Postimehes lahti Keskerakonna parlamendifraktsiooni juht Vilja Savisaar. Ta teatab, et keskpartei kavatseb anda Riigikogu menetlusse eelnõu, mille kohaselt Eesti sõdurite Bagdadi-lähetus lõpeks enne tähtaega ? pärast 30. jaanuari üldvalimisi Iraagis. «Pärast valimisi pole Eestil mingit vajadust senisel kujul missiooni jätkata,» kirjutab Savisaar. «Meie jaoks on aeg astuda välja USA alustatud sõjast ja tulla koju tagasi.»

Hetkel kuum