Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Auto kahe hiigelratta vahele

  Autonäituste tulevikku suunatud ideed on reeglina olnud rohkem sellised, mis ühe või teise autotootjate disainistuudio saavutusi eksponeerivad ja kui ökonomistid sellele nägemusele alla kirjutavad, siis ka lähituleviku tänavapildist ülevaate annavad. Selliseid kontseptsioonimudeleid oli tänavu Frankfurdi autonäitusel palju.
  Lisaks leidus seal aga ka selliseid lahendusi, mille peale tavakodanik ei tulekski. Kas sellised sõidukid ka kunagi seeriatootmisse jõuavad, näitab tulevik. Igatahes leidlikkuse üle autodisainerid küll kurta ei saa.
  Ka selline võib olla auto. Moovie kontseptsiooni puhul ei ole mõistagi tegemist vihjega ühelegi tulevasele Peugeot? seeriaautole, vaid järjekordse disainieriala tudengi kätetööga, mida Peugeot on igal suuremal näitusel esitlenud. Sedapuhku on munakujulise sõiduki autoriks Portugali disainitudeng Andre Costa.
  Citroe"n jätkab oma futuristlikku disainijoont järjekordse luksuskupeega. Tegemist on C5 baasil ehitatud tulevikuauto, mille loomise puhul on saadud inspiratsiooni lennukist. Citroe"n ise kutsub seda autot 2+2 kupeeks, sest kaks vastastikku avanevat külgust võimaldavad lahedalt ligipääsu ka tagumistele istmetele. Pole veel teada, kas see auto on ka inspiratsiooniallikaks uuele C5-le, mis peaks ilmavalgust nägema umbes paari aasta pärast.
  Fordi neljaukseline kupee, mis kannab endas ka neljaukselise sedaani geene. Viimane omakorda vihjab tõsiasjale, et Iosise kontseptist võib välja lugeda vihjeid järgmise põlvkonna Mondeole, mis peaks ilmavalgust nägema 2007. aastal. Seda kinnitas näitusel ka Fordi uus disainiboss Lewis Booth, kelle sõnul räägib Iosis disainikeelt, mis iseloomustab kõiki tuleviku Fordi mudeleid.
  Hyundai uue pereauto visiooni Euroopa esitlus. Kui visuaalselt autot vaadata, võiks Porticost kunagi saada Trajeti järeltulija, samas on tõmmatud temaga paralleele hoopis Santa Fe uue põlvkonnaga. Kokkuvõttes saab tõenäoliselt Portico olema samalaadne pereauto, nagu on Mercedese R-klass või Chrysler Pacific.
  Kia nägemus uuel mahtautost, mis baseerub praegusel Carensil, olles viimasest tervelt poole meetri jagu pikem. See võimaldab autosse mahutada seitse istekohta, kogu kontseptsioon lähtub praktilisusest ja mugavusest. Näituseauto kapoti all oli 2,7-liitrine V6 bensiinimootor, kuid sinna saab paigutada ka kaheliitrise turbodiisli.
  Sassou on Mazda nägemus uuest Mazda2 mudelist. Disainitud Saksamaal Oberurselis, mis annab märku eeskätt sellest, et tegemist saab olema suuremal või vähemal määral kogu Mazda uue põlvkonna disainikontseptsiooniga. Mõistagi juhul, kui eurooplased selle sama soojalt vastu võtavad, kui oli see Mazda6 ja ülejäänud autodega.
  Üks huvitavamaid kontseptsioone Frankfurdis, mis annab alust uskuda, et Mitsubishi võib õige pea teha peadpööritava tõusu. Nimelt on tegemist Mitsubishi uue disainikontseptsiooniga, mida hakkavad endas kandma kõik järgmise kolme aasta seeriaautod. Ka uue põlvkonna Lancer. Kui viimane läheb seeriatootmisse sama näoga, kui näitusel olnud kontseptsioon, saaks see olema arvestatav konkurent isegi uuele Honda Civicule.
  Näitusele üllatusena välja pandud Opeli kontseptsioon tulevastest mahtautodest. Tegemist pole millegi muu kui uue Frontera kontseptiga. Uue ja jõulise välimuse ning huvitavate tehniliste lahendustega üritab GM selles segmendis end taas maksma panna, auto hinda loodetakse konkurentsivõimelisemaks muuta selle kaudu, et teda hakatakse tootma Lõuna-Koreas.
  Tegemist on piltlikult öeldes Toyota vastusega Euroopas levinud Smartile, ainsa vahega, et Toyota Endo pole mitte kahe-, vaid kolmekohaline. Auto ongi mõeldud suurlinnas elavatele noortele inimestele, kes saavad sinna ka oma lapse ära mahutada. Auto uste avanemissüsteem on sarnane mullu kevadel Genfis esitletud Opel Trixxi kontseptsiooniga.
  Smart keerab linnatänavalt metsa. Nii võiks öelda selle Smarti uue kontseptsiooniauto kohta, mis laias laastus on olemuselt üsna sarnane praeguse kahekohalise miniautoga, kuid millele on lisatud üksjagu maasturi geene.
  Sõiduk, mida tahaks pigem robotiks kui autoks nimetada, aga tal on neli ratast ja ta sõidab. Kahtlemata on tegemist äärmiselt julge kontseptsiooniga, mis teatud piirkondades ? nagu näiteks Jaapani pealinnas Tokyos ? leiaks kindlasti kasutamist. Kas ka Euroopa konservatiivses maailmas, on iseküsimus.
 • Hetkel kuum
Aleksei Šiškin: Gruusia Eesti-armastus tuleb ajaloost
"Miks suhtutakse Gruusias eestlastesse nii soojalt?" See küsimus tekib sageli selle Lõuna-Kaukaasia riigi külaliste seas. Delovõje Vedomosti ajakirjanik Aleksei Šiškin selgitab nähtuse põhjuseid ja kutsub üles "eesti boonust" aktiivsemalt kasutama.
"Miks suhtutakse Gruusias eestlastesse nii soojalt?" See küsimus tekib sageli selle Lõuna-Kaukaasia riigi külaliste seas. Delovõje Vedomosti ajakirjanik Aleksei Šiškin selgitab nähtuse põhjuseid ja kutsub üles "eesti boonust" aktiivsemalt kasutama.
Euroala alusinflatsioon kiirenes rekordini
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Jätkusuutlikult turgu ületades – ulme või reaalsus?
Paljud investorid on viimastel aastatel küsinud, kas salapärane sõnaühend ESG, mis tähistab keskkonna-, sotsiaal- ja juhtimistavasid, on vaid ajutine moeröögatus või on see tulnud selleks, et jääda? Kas jätkusuutlik investeerimine toob turust paremaid tulemusi või tuleb helgema homse nimel tootluseesmärk ohverdada? Nendele küsimustele pakub vastuseid Hanna Silvola ja Tiina Landau raamat „Jätkusuutlik investeerimine. ESG-ga turgu ületades“.
Paljud investorid on viimastel aastatel küsinud, kas salapärane sõnaühend ESG, mis tähistab keskkonna-, sotsiaal- ja juhtimistavasid, on vaid ajutine moeröögatus või on see tulnud selleks, et jääda? Kas jätkusuutlik investeerimine toob turust paremaid tulemusi või tuleb helgema homse nimel tootluseesmärk ohverdada? Nendele küsimustele pakub vastuseid Hanna Silvola ja Tiina Landau raamat „Jätkusuutlik investeerimine. ESG-ga turgu ületades“.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Nädala lood: karastunud juht lõpetas firma päästmisega, noor ettevõtja sattus külma kätte
Lõppenud nädala loetumate majandusuudiste seast leidub huvitavaid karjääripöördeid, suuri koondamisi, erakordseid kohtuasju ning investeerimissoovitusi Äripäeva investorite küsitlusest.
Lõppenud nädala loetumate majandusuudiste seast leidub huvitavaid karjääripöördeid, suuri koondamisi, erakordseid kohtuasju ning investeerimissoovitusi Äripäeva investorite küsitlusest.
Nädala raadiohitid: ambitsioonikas investor, idufirmade mured ja võluvits läbipõlemise vastu
Selle nädala enim kuulatud Äripäeva raadiosaated rääkisid noore investori teekonnast miljonäriks, Ukraina võimalustest suurpealetungiks, aga ka tööstressi ja läbipõlemise vältimisest.
Selle nädala enim kuulatud Äripäeva raadiosaated rääkisid noore investori teekonnast miljonäriks, Ukraina võimalustest suurpealetungiks, aga ka tööstressi ja läbipõlemise vältimisest.
Millal tasub riigi vastu kohtusse minna, Lux Expressi kaasuse näitel
Hiljuti langetas Euroopa Kohus otsuse, et Eesti riik peab neljale riigi vastu kohtusse läinud bussivedajale kompenseerima kokku pea kahe miljoni euro väärtuses teatud sotsiaalsete gruppide tasuta sõidud.
Hiljuti langetas Euroopa Kohus otsuse, et Eesti riik peab neljale riigi vastu kohtusse läinud bussivedajale kompenseerima kokku pea kahe miljoni euro väärtuses teatud sotsiaalsete gruppide tasuta sõidud.
Arhitektist linnaametnik siksakitab huvide konfliktide vahel
Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhi asetäitja Oliver Alver teeb isikliku ettevõtte alt kinnisvaraarendajatele projekte, mis saadetakse siis linnaplaneerimise ametisse menetlusse. Kuigi selline kahel toolil istumine pole seadusega keelatud, tekitab see võimaliku huvide konflikti olukorra.
Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhi asetäitja Oliver Alver teeb isikliku ettevõtte alt kinnisvaraarendajatele projekte, mis saadetakse siis linnaplaneerimise ametisse menetlusse. Kuigi selline kahel toolil istumine pole seadusega keelatud, tekitab see võimaliku huvide konflikti olukorra.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.