Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Merkel loobub valimistel lubatud maksukärbetest

  "Maksukärpeid ei tule. Selleks ei ole raha," teatas Saksamaa sotsiaaldemokraatliku partei juht Franz Müntefering pärast sel nädalal peetud esimest koalitsioonikõneluste vooru Merkeli kristlike demokraatidega (CDU). Münteferingu sõnul puudutab otsus kogu loomisel oleva nn suure koalitsiooni valitsemisaega aastani 2009.
  Angela Merkeli jaoks on see otsus maksupoliitikas kannapööre. Samas märk SDP tugevusest ja tooniandvast positsioonist loomisel olevas koalitsioonis, mille osapoolte seisukohad on väga erinevad.
  Valimiskampaania ajal lubas CDU alandada tulumaksu alammäära 15 protsendilt 12 protsendile ning kõrgeimat määra 42 protsendilt 39 protsendile. Veelgi kaugemale läks oma plaanides Merkeli poolt võimalikuks rahandusministriks pakutud Paul Kirchhof, kes propageeris Saksamaal radikaalset 25protsendilise proportsionaalse tulumaksu kehtestamise ideed.
  Merkeli seisukoht oli, et maksude alandamine suudab majanduskasvu nii palju kiirendada, et aitab lahendada Saksamaa teise tõsise probleemi - eelarve defitsiidi, mis ületab eurotsoonis lubatud 3% piiri tänavu neljandat aastat.
  Nüüd on maksukärbetest loobutud just põhjendusega, et Saksamaa ei saa seda endale lubada enne, kui defitsiit pole normis. SPD rõhutas seda seisukohta ka valimistel.
  SPD käes on loodava koalitsiooni rahandusministri portfell ning ministrikandidaadiks nimetatud Peer Steinbrück on lubanud 3% piiri saavutada aastaks 2007. Partei arvutuste järgi peab föderaalvalitsus selleks aastal 2006 leidma kulude kärpimise või täiendavate tulude arvel 14,5 miljardit eurot ning aastal 2007 veel 25 miljardit eurot. Saksamaa eelarve maht on 250 miljardit eurot.
  CDU parlamendigrupi asejuhi Ronald Pofalla sõnul ei ole siiski täiesti välistatud ettevõtte tulumaksu alanemine. Eile kirjutas Financial Times (FT), et maks võib veel alaneda praeguselt 25 protsendilt 19-22 protsendile, kui jõutakse kokkuleppele rahastamises.
  Veel ei ole teada, mis saab CDU plaanist tõsta käibemaksu 16 protsendilt 18 protsendile, et laekunud tulust kergendada tööjõu maksustamist. SPD on käibemaksu tõstmise vastu.
  Saksamaa kõige parempoolsem partei Vabad Demokraadid leiab, et maksude kärpimise strateegiast lahtiütlemine on samm vales suunas. "Uus algus, mida sakslased lootsid, on suure koalitsiooni kõnelustel juba kadumas," tsiteeris FT partei pressiesindajat. Samal seisukohal on Saksamaa üks suuremaid tööandjate organisatsioone BDI.
  Seevastu Berliini majandusuuringute instituudi DIW president Klaus Zimmermann on seisukohal, et maksukärbetest loobumise otsus oli õige, kuna Saksamaa jaoks on esmatähtis eelarve defitsiidi vähendamine. Tema sõnul on CDU lõpuks ometi muutunud "realistlikuks" nende sammude osas, mis selleks vajalikud on.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
USA aktsiaturg tõusis neljandat nädalat järjest
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Raadiohommikus: õlletehase uus juht ja värske iduedu
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noobilt võtab teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avab Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid ja selgitab joogitööstuse suurimaid väljakutseid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noobilt võtab teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avab Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid ja selgitab joogitööstuse suurimaid väljakutseid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.