ÄP fototoimetus • 26. oktoober 2005 kell 22:00

Augustis jätkus kaubavahetuse kiire kasv

Seda toetas ministeeriumi teatel endiselt soodne väliskonjunktuur ja Eesti ettevõtete konkurentsivõimelisuse suurenemine nii Euroopa Liidu kui ka kolmandate riikide turgudel.

Impordimaht oli juulikuust 7% võrra suurem, kuid aastases võrdluses kasvas see 25%. Kaubavahetuse puudujääk ulatus 2,5 miljardi kroonini, jäädes eelmise kuu tasemele. 2004. aasta augustiga võrreldes oli puudujääk 15% kõrgem. Viimased neli kuud on kaubandusbilansi defitsiit püsinud peaaegu ühel tasemel. Ka järgnevatel kuudel pole oodata puudujäägi olulist kahanemist, sest ekspordi kiire areng toob endaga kaasa tooraine ja materjalide impordi kasvu, prognoosis majandusministeerium.

Eksport kasvas aastaga kiiremini mineraalsete toodete, plast- ja kummitoodete ning metallide ja metalltoodete osas, mille väljavedu oli 2?3 korda kõrgem koguekspordi kasvust. Samas tõusid viimase aasta jooksul oluliselt ka toormehinnad, mis suurendasid eksportkaupade hindu.

Suurima osatähtsusega masinate ja seadmete ekspordi tugevat kasvu toetab jätkuvalt suurenev nõudlus telekommunikatsiooni- ja elektriseadmete järele, mida iseloomustavad ka head tootmisnäitajad nendes tööstusharudes. Märgatavalt kiirenes puidu ja puittoodete väljavedu, mis suurenes eelmise aasta augustiga võrreldes viiendiku võrra. Tekstiili ja tekstiiltoodete eksport oli juulikuu mahust küll kolmandiku võrra suurem, kuid aastases võrdluses siiski kasvu ei toimunud.

Autor: ÄP

Hetkel kuum