Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nokia juht langes palgasaajate tipust

  Eile avaldatud maksustatistika järgi teenis Soomes mullu suurimat palgatulu meditsiinitehnika firma Instrumentarium endine juht Olli Riikkala, kes juba läinud aasta edetabelis oli Ollila järel teisel kohal. Riikkala on USA firma General Electric palgal pärast seda, kui ameeriklased Instrumentariumi 2003. aastal üles ostsid, ning töötab kontserni tervishoiudivisjoni Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika piirkonna juhina. Makse maksis suurima palgatulu saaja riigile 44,7 miljonit krooni.
  Palgatulu sisse on arvestatud ka boonused ja firmade optsioonid. Just tänu optsioonidele hüppas palgasaajate pingereas mullu teisele kohale kataloogifirma Fonecta OY juht Heikki Jämsänen, kes tavaoludes hindab end pigem esimese 100 piirile. Juhtkonna optsioonid lepiti kokku, kui investorid 2002. aastal Fonecta Soneralt ostsid. See kergitas palgatulu pingereas esikümnesse veel kaks Fonecta tippjuhti.
  Kolmandal kohal tuleb Jorma Ollila, aastaid edetabeli liider, kelle sissetulekud on kõvasti kõikunud. Paljus sõltuvad need optsioonide realiseerimisest ning Nokia aktsia käekäigust. Parim oli Ollilale aasta 2000, mil tema sissetulek küündis 792 miljoni kroonini. Mullu teenis ta palgatuluna 57 miljonit krooni ning maksis oma kõigilt varadelt riigile makse 34 miljonit Eesti krooni.
  Nokia töötajaid, keda aastal 2002 oli tänu firma optsioonidele Soome viiekümne suurima palgasaaja seas tervelt 46, võib nüüd üles lugeda ühe käe sõrmedel. Samas on tulusaajate seas edenenud näiteks energiafirma Fortum juhid eesotsas Mikael Liliusega, kes oli mullu suurimate palgatulu saajate seas neljandal kohal.
  Palgasaajate esikümnest leiab ka ühe vene nime ? Larissa Lisitsõni, kelle juhitud Niko Trade OY on saanud edukaks ettevõtteks, vahendades varuosi Venemaa nafta- ja gaasitööstusele. Lisitsõni palgatulud ulatusid mullu 42 miljonile Eesti kroonile. Eile avaldas naine siirast hämmastust, et inimeste maksutulud Soomes ajalehtedes avaldatakse. ?See ei tekita muud kui kadedust. Saaksin palju paremini aru, kui lehtedes avalikustatakse nende andmed, kes makse ei maksa,? ütles Lisitsõn Iltalehtile.
  Soome kõige rikkamate inimeste pingerea tipp püsib juba aastaid enam-vähem sama. Enim maksustatavat vara oli ka 2004. aasta maksuarvestuses meediaärimehel, SanomaWSOY kirjastuse suuromanikul Aatos Erkkol. See on mullusega võrreldes ligikaudu 250 miljoni krooni võrra kasvanud ning ületab kolme miljardi Eesti krooni piiri. Et aga maksustatav tulu kajastab eelkõige isiku aktsiaportfelli maksustamisväärtust, mis on oluliselt madalam kui aktsiate turuhind, siis näiteks Erkko puhul on talle kuuluvate SanomaWSOY aktsiate tegelik väärtus kolm korda maksustamisväärtusest kõrgem, kirjutasid eile Soome meediakanalid. Makse maksis Erkko mullu riigile 228 miljonit krooni.
  Jõukaimate esikolmikus oli taas ka Sampo finantskontserni juht Björn Wahlroos. Elcoteqi suuromaniku Antti Piippo leiab aga Soome varakaimate pingereas 48. kohalt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.