Monica Raud • 29. november 2005 kell 22:00

Kergplokkide vahel tasavägine rebimine

Eestis on suurt populaarsust kogunud kaks kergploki tüüpi ? kergkruusplokk (nt Fibo) ja poorbetoonplokk (nt Aeroc). Viimast nimetatakse veel mullbetoon- ja gaasbetoonplokiks. Lisaks heale hinna ja kvaliteedi suhtele on plokid kerged ja samas piisavalt tugevad ehitamaks mitmekordset maja. Tugevuselt on kergkruus- ja poorbetoonplokid peaaegu ühesugused, kergkruusplokid veidi tihedam ja pisut tugevam. Samas tuleb kergkruusploki puhul arvestada rohkem soojustust ja viimistlusmaterjali.

?Fibo peale on rahvas millegipärast rohkem aldis,? ütleb TTÜ sertifitseerimisasutuse direktor Toomas Laur, kelle sõnul on maitse asi kumba eelistada. Üks oluline erinevus neil kahel ehitusplokil siiski on: kergkruusplokke võib laduda nii maa alla kui ka maa peale, poorbetoonplokk maa sisse ei sobi. ?Poorbetoon imab üsna palju niiskust sisse ja see niiskus hakkab mööda seina üles tõusma ega ole hoonele hea,? lausub Laur. Mitme tootja vahel valides on mõistlik võrrelda hinda ja olulisi omadusi.

Hetkel kuum