Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Aasia kasvav magusaisu ajab šokolaadi hinna üles
Aasia kasvav magusaisu, millega kakaoubade tootmise kasv sammu pidada ei jõua, võib üsna varsti kaasa tuua defitsiidi ja hinnatõusu, kirjutab Financial Times.
'Kui Aasias jätkub sama kiire šokolaadi tarbimise kasv, siis lähima viie kuni kümne aasta jooksul võib nõudlus ületada pakkumise,” ütles lehele maailma suurima šokolaaditootja, Šveitsi firma Barry Callebaut", juht Patrick de Maeseniere. Firma ostab kokku 15% maailma kakaoubade saagist.
Samal ajal kui Lääne-Euroopa ja Ameerika turg on šokolaadist küllastunud, on magusatarbimine Ida-Euroopa ja Aasias tõusul. Indias ja Indoneesias kasvab šokolaadi tarbimine aastas 25%, Hiinas 30%.
Järsult on kasvanud ka šokolaadi tootmisel teise olulise tooraine - metspähklite hind. Viimase kahe aastaga on hind kolmekordistunud.