Venemaad ähvardab gaasinappus

06. detsember 2006, 07:22

Räägitakse palju, kuidas Venemaa kasutab
maagaasi poliitilise relvana. Vähem aga, et Venemaad ähvardab Kalevipoja saatus,
kel oma mõõgaga jalad maha raiuti.

Riiki ähvardab nimelt maagaasi nappus, kirjutas Ärileht. Ajakirjandus armastab välja tuua eeskätt üht kurioosumit, Peterburis hiljuti valminud ja pool miljardit dollarit maksma läinud elektrijaama. Energiapuudus ähvardab linna arengut pidurdada, samas keeldub Gazprom praeguseni jaamale maagaasi müümast.

Venemaa majandusarengu- ja kaubandusminister German Gref tunnistas Financial Timesile, et teab riigis vähemalt kümmet sarnaste probleemidega projekti. Tulevase talve väljavaadetest annab aimu selle aasta jaanuaris-veebruaris toimunu, mil Venemaa Euroopa-osa elektrijaamadeni ei jõudnud 12,5% lepingulistest gaasitarnetest. Mõnel ajahetkel aga jäi osal Vene Ühendenergiasüsteemi allüksustest saamata 80–85% tarnelepinguga ettenähtud gaasist.

Lisaks Gazpromile on Venemaal ka hulk väiksemaid sõltumatuid maagaasimüüjaid, kuid gaasiülekandevõrgustik ja mitmes piirkonnas ka kohalikud jaotustorustikud kuuluvad veerand miljoni töötajaga riigikontsernile. Ka ekspordimonopol kuulub Gazpromile.

“On äärmiselt ebatõenäoline, et sektor oma praegusel kujul suudaks kasvatada tootmismahtu piisavalt, et rahuldada nii suurenevaid ekspordikohustusi kui ka kodumaist nõudlust,” prognoosis OECD koostatud kahe aasta tagune Vene maagaasituru ülevaade. Vahepealne areng näib seda hinnangut kinnitavat.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2006, 08:02
Otsi:

Ava täpsem otsing