• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Idapool jätkub võimalusi kauaks

  Kui atraktiivne investeerimispiirkond Ida-Euroopa täna veel on?
  Ma arvan, et Ida-Euroopa on endiselt parim koht investeerimiseks, see oleneb muidugi investeerimishorisondist, aga East Capitali strateegia on väga pikaajaline.
  Loogiline on, et Euroopa idapool tahab SKP osas läänele järele jõuda. Praegu mõjutab Ida-Euroopa majandust väga palju ka ELi laienemine, sellest saadav efekt on aga pikaajaline ja me oleme praegu heal juhul keskel.
  Mis on idaeurooplaste eelised võrreldes läänega?
  Eriti hea haridustase, hea keeleoskus, samas ka suured erinevused ELi-siseselt: naabrid on oma arengutasemelt erinevatel astmetel.
  Näiteks Rumeenia, kes on praegu üks vaesemaid Euroopa riike - kui ta saab ELi liikmeks, võime oodata märgatavat edasiminekut. Teine efekt on ka maavarad, mida ei tasu alahinnata.
  Eesti?
  Jah, ma ei tea, kas Eesti praeguse maksusüsteemi üles ehitanud valitsusliikmed saavad aru, kui targad nad on, millise revolutsiooni nad majanduse mõttes kogu maailmas lõid. Ma arvan, et teie süsteemi tutvustatakse aina rohkemates maailma riikides, teised riigid peaks Eestilt õppima.
  Kui meie võtame East Capitali töötajaid tööle, on osa kohustuslikust väljaõppest kahepäevane Eesti külastus, sest Eesti on hea eeskuju - reformimeelne riik, kes on näidanud, kuidas liberaalsete maksumääradega on loodud kiirendatud kasv. See ongi hea näide, mis Ida-Euroopas huvitavat on. Ja kui Eestit külastada kui välismaalane, saab paljudest nendest asjadest aru.
  Millised on siinse piirkonna huvitavamad investeerimisvaldkonnad?
  Kõik, mis on seotud tarbimisega, on väga huvitav, ja ka finantssektor. Need on kaks tugevamat asja, mida leida võib.
  Eestis on väga hea olukord teenindus- ja turismisektoris. Kinnisvara on endiselt huvitav ainult kommertspindade poole pealt, vähem optimistlik olen ma elamispindade suhtes.
  Samas on elamispindade turu ülekuumenemine ajutine, sest te vajate endiselt uusi maju, seega pikaajalises plaanis peaks ka elamuturg veel üles liikuma.
  Kui kaua kasv veel jätkuda võib?
  Ma arvan, et kasv võib jätkuda 20 aastat. Muidugi ei pruugi see olla nii igal üksikul aastal, aga neljal aastal viiest kasvab Ida-Euroopa kiiremini kui ülejäänud Euroopa.
  Praegune kasv Eestis on tegelikult liiga kiire. Kui võrrelda Eestit ja Rumeeniat, siis Rumeenia kasuks räägib asjaolu, et neil on mitu keskust, ülekuumenemise risk on seetõttu väiksem.
  East Capital on meie konkurent Rootsis, sest SEB Ühispanga Fondid juhib alates 2005. aasta juulist SEB Rootsi turul müüdavaid Ida-Euroopa-suunalisi fonde.
  Eesti turul me East Capitali seni enda konkurendiks pidanud ei ole. Võimalik, et nad on üks suuremaid investoreid kohalikul turul, kuid viimase aasta jooksul on see neile pigem probleemiks kujunenud, kuna fondi tootlus on ajaloolisele ning teiste turgude tootlusele tublisti alla jäänud ja meie teada on see endaga kaasa toonud ka tubli raha väljavoolu nende Balti fondist. Ka nende Ida-Euroopa fond pole sel aastal väga tõsiselt pildis. East Capital on ajalooliselt olnud küll päris tubli, kuid viimastel aastatel on nad tegelenud minu arust pigem marketingi kui investeeringute juhtimisega.
  Meie ei pea Eestit eraldi kategooriaks oma investeeringute juhtimisel, kuna Ida-Euroopas koos Venemaa, Türgi ja Ukrainaga elab kaugelt üle 300 miljoni elaniku.
  Eesti on väga väike majandus oma 1,3 mln elanikuga. Samuti on väga väike ka kohalik börs. Me peame ohtlikuks olla väga suur investor väga kitsal turul. Varem või hiljem selline strateegia n-ö värvib ennast nurka.
  Kustaa Äimä, Danske Capitali fondijuht
  Nii palju, kui ma aru saan, on East Capitali Baltimaade fondi maht Danske Capitali mahust suurem.
  Nii Eesti kui ka laiemalt Ida-Euroopa kiire majanduskasv jätkub ka järgmisel aastal ja pärast sedagi. Kui arvestada, et regiooni kasv on 2-3 korda kiirem kui ELi keskmine, kasvavad Balti riikide ettevõtted kahtlemata kiiremini kui teistel turgudel ELis, seega peab ka kasum regiooni investeeritud rahalt olema suurem kui mujale investeerides. Raha läheb alati sinna, kus on kasv.
  Eesti SKP inimese kohta moodustab Soome omast umbes neljandiku, nende tasemete ühtlustumine võtab aga aega umbes 20-30 aastat, see on väga pikaajaline periood, kiire kasv võib kesta aga järgmised 5-10 aastat.
  Alo Vallikivi, LHV maakler
  East Capital kasutab kliendikontosid, mistõttu on neid teistest investoritest börsil raske eristada, kuid võib öelda, et nende Eesti turule paigutatud mahud on väga suured.
  Arvati, et eelmise aasta lõpu languse ja selle aasta alguse nadi tõusu taga olid East Capitali fondiinvestorid, kes tõmbasid raha fondist välja. Praegu on jäänud mulje, et mahud on hakanud taastuma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.