5. märts 2007 kell 9:42

Kristjan Lepik: raha kontol hoida pole patt

tarkinvestor.ee omanik Kristjan Lepik kirjutab Äripäevas, et börsid langevad. Lisaks Tallinna börsile on pilt muutunud ärevaks ka globaalsetel börsidel: Hiina eilne 9% langus tõmbas alla börsid üle maailma. Mida peaks investor tegema?

"Tänasesse langusesse väikeinvestor müüma ei peaks, langus on läinud liiga paaniliseks. Tulevasi hindu on väga raske prognoosida, kuid 3-5 päeva lõikes võiks aktsiad Tallinnas veidi kõrgemal olla, 2-3 kuu lõikes madalamal. Seega võiks väikeinvestor kasutada võimalikke põrkeid turul müümiseks," kirjutab Lepik. Miks? Sest tõus börsidel on viimaseil aastail olnud tugev, see loob alati ka ruumi korrektsiooniks.

Eriti riskantsed on praegu arenevate turgude positsioonid (Hiina, India, Venemaa, Ida-Euroopa), sest need turud liiguvad ka allapoole keskmisest kiiremini. Lähikuil investorid pigem väljuvad kõrge riskiga investeeringuist, leiab Lepik. Arenenud turgudel (Jaapan, USA, Lääne-Euroopa) on küll vähem langusruumi, kuid mõningane korrektsioon on sealgi tõenäoline. Seetõttu olen viimastel kuudel oma investeerimispositsioone realiseerinud. Suurem osa portfellist on rahas, ootamas soodsamaid aegu.

Raha (deposiidi) hoidmine kontol on üsna tüütu, tootlus on napp. Pikalt raha kontol hoida polegi mõistlik, kuid närvilistel aegadel päris arukas. Maailma legendaarsemaid investoreid Buffett on öelnud: "Kui häid investeerimisvõimalusi pole, tuleb raha kontol hoida. See on piinarikas olukord, aga kaugeltki mitte nii piinarikas kui rumalalt investeerida."

"Pole vaja ka kogu portfelli tühjaks müüa, aitab, kui vähendada positsioone (eriti arenevatel turgudel). Siis on laskemoona odavalt osta, kui aktsiad peaks tõepoolest langema," nendib Lepik.

Hetkel kuum