Piima hind pöörab tõusule

Merike Lees 26. aprill 2007, 00:00

Olete muretsenud piimakvootide pärast, mis hakkavad tootmist piirama. Kuidas on seis täna, kas mahute veel kvoodi sisse?

Kuna eelmine aasta oli halb aasta - põud, saagid väikesed, vähe silo - siis ei ole sel aastal ka suurt piimatoodangu tõusu. Teisel poolt on sektoris väga tugev palgasurve - palgad on tõusnud 30 protsenti.

See on sundinud paljud tootjad oma tegevuse lõpetama ja ma ei tunne enne 2008.-2009. aastat kvootide pärast muret. Kui me kolm aastat tagasi Euroopa Liitu läksime, oli piima kokkuostuhind üle 4 krooni, nüüd on alla 4 krooni liiter.

Seega ei ole põllumajanduses halvemad ajad sugugi möödas?

Piimanduses ei ole halvemad ajad möödas. Pärast ELiga ühinemist tabas meid petlik edu, kuna sisendite hinnad ei tulnud järgi. Täna on piimanduses paljudel küsimus, kas lõpetada.

Mis teie teete, hakkate lõpetajaid kokku ostma?

Selleks peab olema raha. Piimatootmine on väga tööjõumahukas, mistõttu ettevõtte juht peab olema kohapealt, tal peab olema piirkonnaga sotsiaalne side. Selleks, et tööjõudu vähendada, on vaja tehnoloogiat, mis maksab lehma kohta 70 000 krooni, sellest kompenseeritakse 15 000. 10protsendilise pangalaenuga on seda mõeldamatu soetada.

Kui palju te piima toodate?

Meil tuleb 230 tonni piima päevas.

Kui palju Jõgevamaal toodetavast piimast teie käest läbi käib?

80 protsenti kohalikust piimast, aga me ostame piima üle Eesti.

Kas piima hind tõuseb?

Loodetavasti ta tõuseb järgmisel aastal. Tööjõud on sektorist lahkumas ka mujal ja see on toonud kaasa piima puuduse Euroopas. See viib ehk sektori tõusule. Kindlasti ei tõuse piima kokkuostuhind 4.50-le, aga kui täna on keskmine hind 3.85, siis järgmisel aastal on see ehk 4 krooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing