7. juuni 2007 kell 6:42

Arvutikelm varastas kontodelt võõrast raha

Viie päeva pärast saab kohtus karistuse Eesti suurim arvutikelm Ilja Kotkov, kes näppas Lääne-Euroopas resideerinud kodanike pangakontodelt nende endi teadmata ligi kolm miljonit Eesti krooni.

Novembris vahi alla võetud iseõppinud arvutikonsultandi Kotkovi kriminaalasi on omataoliste hulgas suurimaid. Politsei kahtlustab, et tõendamist leidnud 2,9 miljonit krooni on vaid pool sellest, mis võõrastelt kontodelt tegelikult võeti, kirjutas Postimees.

Kuriteo skeem oli pealtnäha lihtne. Kotkov pani internetti üles mitu lehekülge, kus reklaamis võimalust laadida tasuta alla tarkvara viimaseid uuendusi. Koos allalaadimisega sai inimene enda arvutisse aga viiruse, mis lubas ohvri arvutis toimuvat jälgida. Kui pangakoodid salvestatud, asuski pettur tööle.

Vältimaks vahelejäämist, otsiti endale tulevase ohvriga samast riigist sideisik. Selleks pakuti internetis tööd "finantsmänedžerile", kes pidi tulevasele tööandjale saatma oma isiku- ja pangaandmed, kuhu riisutud raha kanti. Hiljem saatis kuritegelikus mõistes tankist selle summa juba ise edasi.

Esmalt võeti 2005. aasta sügisel raha Itaalias, Kreekas ja Prantsusmaal elavate kodanike arvetelt. Keskeltläbi jäid ohvrid ilma mõnesajast tuhandest kroonist. 2006. aasta augustis võeti asi tõsisemalt ette ning tühjendati Taani kodaniku ja Austria arsti arve. Viimane jäeti kahe päevaga ilma 91 000 eurost ehk ligi 1,4 miljonist kroonist.

Kurioosne on asjaolu, et ohvrid ise ei avastanudki enda tagant varastamist. Kotkovi jälile sai keskkriminaalpolitsei, kellele hakkas silma tema priiskav elustiil – ligi miljon krooni maksev BMW, kaks Tallinna kesklinnas asuvat uut korterit ja väljategemised sõpradele.

Kui politseinikud lõpuks Kotkovile külla läksid, oli viimase üllatus suur. Eriti kurvaks muutus nooruk siis, kui ta kodu läbiotsimisel saadi prügikorvist roiskunud toidujäätmete vahele peidetuna kätte 900 000 krooni. Ta oli lootnud, et politsei ei vaevu prügikorvis tuhnima.

Hetkel kuum