Uusi ärisid kui seeni pärast vihma

Triin Rebane 02. november 2007, 00:00

Transpordiettevõtte 21-aastase omaniku Karmo Karelsoni sõnul on oma äri ajamise juures tähtis, et asi endale meeldiks, oleks hingelähedane. "Veel parem, kui töö kattub näiteks hobiga," lisab ta.

Sillutis Eesti OÜ 22aastane omanik Tanel Rebane toonitab seevastu, et unustada ei tohiks ka pealehakkamist ning soovi kuhugi jõuda. "Kui neid pole, siis võib asja nurka visata," kinnitab ta. Samuti 22aastase Erkki Saarniidu sõnul tuleb algusajal teha oma ärist prioriteet ning oma aega sellesse võimalikult palju panustada. "Ei tohi asja käest lasta, mis muude tegevuste kõrval nagu kool, töö ning vaba aeg on kerge tulema," rõhutab ta.

Karelsonil immitses peas mõte oma asja ajama hakata juba tükk aega. Konkreetse tegevuse juurde jõudis ta läinud kevadel, kui otsustas sõbraga asutada transpordiga tegeleva Karser Eesti OÜ. Innustus tuli koolist ning õpitavast erialast. Saarniit seevastu on äriregistris kirjas nii füüsilisest isikust ettevõtjana kui ka osaühingu omanikuna.

Rebane tõdeb, et oma ettevõtte asutamine on kerge, kui on piisavalt pealehakkamist. "Tuleb natuke uurida-puurida ja ongi valmis," selgitab ta. "Siiski peab tõdema, et õige töö algab alles pärast juriidilise osa valmimist."

Karelson lisab, et firmat kiirelt ja korralikult käima saada on suhteliselt raske: "Vinduma on võimalik jääda väga pikaks ajaks."

Muidugi ei puudu ka keerulisemad asjad. Saarniidu kogemust mööda on küllaltki raske välja mõelda ideed, mis oleks hea ja jätkusuutlik ning suudaks lühikese perioodiga tulu ja kasumit tuua. Kerge pole ka tööjõudu otsida, nime välja mõelda ja algkapitaliks kuluvat raha leida.

Kõik kolm noormeest on hakanud äri ajama koos sõpradega, mis pole sugugi kerge. Mõned sõbrad lähevad töö käigus niivõrd tülli, et ei räägi üksteisega enam kunagi. Saarniit leiab, et sõpradega firmat luues tuleb isiklikud suhted ärialastest lahus hoida. "Arvan, et asja mõistusega võttes saab kõike rahulikult ajada, kuid risk on alati," lisab Karelson. "Peamine, et kunagi ei tohi mõelda kellelgi mingeid probleeme tekitada, ei omadel ega võõrastel."

Pärast lühikest tegutsemist edeneb poistel äri kenasti. Saarniit tuleb oma äriga avalikkuse ette tuleva aasta alguses. Praegu soovib ta oma ideed veel saladusloori all hoida, kuid kiire ettevalmistus on kestnud juba aastakese.

Rebane on oma ettevõtte käekäiguga rahul. "Äri on käima läinud ootuspäraselt ning isegi natukene paremini," lausub ta. Karelson seevastu endaga nii rõõmus ei ole. "Erinevatest isikuomadustest tulenevate lolluste pärast ei lähe nii hästi, kui võiks," selgitab noormees. Siiski on tudengitest ettevõtjatel kindel plaan äris edasi tegutseda.

Saarniit soovib realiseerida lisaks käimasolevatele äriideedele veel paar plaani. "Tahan olla see, kes täidab õigel ajal need kohad ühiskonnas, kus on suur äripotentsiaal, kuid mille peale keegi veel tulnud pole," kommenteerib noormees.

Noored ettevõtjad soovitavad huvi korral ettevõtlusega alustada. "Kindlasti ei tohi seda teha kooli kõrvalt. Selle paneksin range keelu alla," lausub Karelson, kellel endal on äri ajamise tõttu kool hetkel pooleli.

"Samuti võiks kogemusi omandada kellegi teise raha eest," lisab Karelson. See tähendab, et esimesed kogemused tuleks palgatöölisena kusagil mujal enne kätte saada, kui pea ees tundmatus kohas vette hüpata.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing