Agnes Ojala • 2. november 2007 kell 14:59

Tervishoiuamet pigistab arstide vigade suhtes silma kinni

Arstiabi kvaliteedi ekspertkomisjon arvab, et on mõttetu otsida 73aastase naise surmas süüdlasi.

22. juunil avaldas venekeelne nädalaleht Den za Dnjom artikli 73aastase Ljubov Grigorjeva surmast, kes suri arstide poolt õigel ajal diagnoosimata jäänud haiguse tõttu tekkinud ägedasse südamepuudulikkusse.

Küsimusega, miks ei suutnud arstid tuvastada Grigorjeval aastaid arenevat stenoosi, pöördus lahkunu väimees Viktor Gužov tervishoiuameti arstiabi kvaliteedi ekspertkomisjoni poole.

13. septembril toimunud tervishoiuameti järelvalve osakonna istungil jõudsid eksperdid arvamusele, et perearst Reet Järvet ei saa süüdistada stenoosi diagnoosimata jätmises, kuna seda ei suutnud tuvastada ka kardioloogid.

Peeter Mardna juhatamisel toimunud istungil ei olnud sõnagi sellest, et arst ajas südamehaiguse külmetusega segamini. Pole ka hinnangut Lääne-Tallinna Keskhaigla arstide professionaalsusele.

Mardna jagas Den za Dnjomiga ka oma hinnangut perearsti tegevusele, mis on erinev komisjoni hinnangust. Maha vaadates ütles Mardna, et Järve on süüdi selles, et keskendudes ühele diagnoosile (hüpertoonia), ei arvestanud ta teiste, tunduvalt tõsisemate haiguste arenemise võimalustega. “Loomulikult pole see õige. Kuid vahel tundub, et meie nõuame vaestelt perearstidelt liiga palju. Lihtne arst ei saa teada kõike ning peab seepärast lähtuma spetsialistide arvamusest,” rääkis Mardna.

Hetkel kuum