5. november 2007 kell 16:54

Fortumi juht: mul on teile NELI ebamugavat tõde

Soome energiakontserni Fortum juht Mikael Lilius ütles täna Balti Arengufoorumil, et kui Al Gore avaldas maailmale ühe ebamugava tõe ja sai selle eest Nobeli auhinna, siis temal on pakkuda tervelt neli ebamugavat tõde.

Energia tarbimine kasvab, ka 30 aasta pärast tuleb lõviosa energiast fossiilsetest kütustest, heitmete kasv jätkub ning energia hind tõuseb, sest investeerimisvajadused on tohutud. „Näis kui kaugele mina oma nelja tõega jõuan,” ütles Lilius.

Samas ütles Lilius, et usub, et Euroopa Liit ning Läänemere regioon on heas positsioonis, et sellest väljakutsest võita. Selleks on aga vaja, et seadusandlik raamistik oleks paigas vähemalt 10-20 aasta perspektiivis, et turul kehtiks parimal juhul vaid üks komplekt reegleid, et konkurents oleks vaba ning et oleks piisavalt vahendeid uurimis- ja arendustööks, et välja töötada uusi tehnoloogiaid.

Me vajame ka üht ELi tasandil kokku lepitud toetussüsteemi, et poleks nii, et ühed valitsused toetavad üht ja teised teist liiki energiatootmist, mis siis hiljem kõik ühisel turul kokku saavad ja konkureerivad, ütles Lilius.

„EList ja Läänemere regioonist võib saada rollimudel, kuid selleks on vaja püsivat õigusraamistikku, harmoniseerimist, konkurentsi ning teadus- ja arendustegevust, mida toetaksid Euroopa Liit ja liikmesriikide valitused,” ütles Lilius.

Liliuse sõnul peab muutuma ka tarbijate suhtumine. Kui igaüks oma tarbeelektroonika standby asemel välja lülitaks, võiks kokku hoida viie tuumajaama toodangu, ütles ta. "Praegused hinnatasemed ei sunni veel harjumusi ja suhtumist muutma," tõdes ta.

Hetkel kuum