Kenneth Rogoff • 11. november 2007 kell 22:00

Ülirikkad ja miljardid vaeseid

Viimasel ajal olen püüdnud oma 11aastasele pojale Gabrielile seletada astronoomilisi erinevusi inimeste sissetulekutes. Gabriel teadvustas endale Microsofti asutaja Bill Gatesi olemasolu esimest korda paar aastat tagasi, kui ma esinesin Gatesi soojendajana suurel Taani valitsuse poolt rahastatud konverentsil. Sellest saadik on Gabriel olnud vaimustuses 60 miljardi dollari omaniku pealtnäha lõpututest võimalustest.

Mil iganes ma räägin Gabrielile, et miski on uskumatult väärtuslik - ütleme, maal muuseumiseinal - siis teatab ta: "Aga Bill Gates saaks selle ära osta, eks ju?" Jah, Gates võiks terve muuseumi ära osta. Aga siis annaks ta selle kohe jälle tagasi, et kõik seda vaatamas saaksid käia, nii et mis mõtet sel oleks. Gabriel ei ole siiski päris veendunud.

Ta on otsustanud, et kui temast ei saa suureks saades korvpallurit, siis tahab ta endale ühe meeskonna osta. Majandusprofessorina ei jää mul üle muud kui küsida, kas ta ka teab, et NBA meeskonnad maksavad 300-500 miljonit dollarit. "Aga Bill Gates saaks osta endale kõik NBA meeskonnad, eks ju?" Jah, vastan, aga kui kõik NBA meeskonnad kuuluksid Bill Gatesile, kuidas ta siis otsustaks, kelle poolt olla? Gabriel saab mu jutust aru küll, aga veendunud ta ikka pole.

Gates pole ainuke, kes saab endale soovi korral maale ja korvpallimeeskondi soetada. Forbesi viimane jõukaimate ameeriklaste nimekiri näitas, et mullused üheksa suurima sissetulekuga inimest - kelle hulka kuulub ka New Yorgi linnapea Michael Bloomberg -, suutsid mullu oma varandust kasvatada 5-9 miljardi dollari võrra. Ja seda vaid ühe aastaga. Kollektiivselt ületas nende 55 miljardi dollariline sissetulek enam kui 100 riigi rahvuslikud kogutulud.

Pidin Gabrielile selgitama, et kui tahad olla üheksa rikkaima ameeriklase seas, siis pead teenima vähemalt 150 dollarit igas sekundis, ka magades. Kui palju teenivad Ameerika kõige jõukamad inimesed võrreldes maailma miljardi kõige vaesema elanikuga? Kui üheksa kõige jõukamat oma sissetuleku ära annaksid, võrduks see vaeseima miljardi kolme kuu sissetulekuga.

Kuid arusaam, et maailma superjõukad saaksid vaesusele lihtsasti lõpu teha, on naiivne. Rikkad riigid saavad aidata vaeseid eelkõige sellega, et avavad neile oma turud ja aitavad neil oma infrastruktuure rajada. Ka Gabriel lubab tulevikus majanduse parandamisele mõelda.

P Project Syndicate, 2007.

Hetkel kuum