Katre Pilvinski • 20. november 2007 kell 22:00

Elekter odavneb kallinemise asemel

Jaanuaris aktsiisi tõttu kerkiv elektri hind langeb uuesti juba märtsis, kirjutas eilne Postimees. Tegemist on keerukate ja suurte andmemahtude töötlusega, selgitas OÜ Jaotusvõrk kommunikatsioonijuht Kristjan Hamburg eile aripaev.ee-le elektrihinna edastamise valearvestust. Suurima hinna vähenemise põhjustas OÜ Põhivõrk ülekandehindade langus. Põhivõrgu hinnad kehtestati pärast Jaotusvõrgu hinnataotluse sisseandmist.

"Teine põhjus oli tootluse vähendamine energiaturu inspektsiooni poolt," lisas Hamburg. "Kolmas põhjus, et elektrinäitude kauglugemise projekti kulusid ei kantud võrgutasudesse. Projekt peab ennast ise ära tasuma tänu vähenevatele kuludele, mis on seotud elektrinäitude võtmisega," loetles Hamburg.

"Tegemist pole piima hinnaga, et pakud suvalise hinna ja vaatad, kas ostetakse või ei osteta - elektri edastamise hind on keerukate arvestuste süsteem," märkis Hamburg.

"Kõige olulisem meie jaoks on see, et suudame antud võrguteenuse hinna eest teha ära investeeringud (ca 1,2 miljardit krooni aastas)," rääkis Hamburg. "Need aitavad parandada elektrivõrgu kvaliteeti ehk vähendada elektrikatkestusi ja elektrikadu ning võimaldavad renoveerida pingeprobleemse elektrivõrgu."

Varem on Eesti Energia viidanud võimalusele, et elektri hind võib tõusta ka kuni 25 protsenti. Energiaturu inspektsiooni peadirektor Märt Ots ütles eile aripaev.ee-le, et 25protsendiline elektrihinnatõus on kõvasti üle paisutatud ja sellist hinnatõusu ei tule.

"Eesti Energia on esitanud hinnatõusu taotluse, mis on väga keerukas menetlus - käive ulatub miljarditesse kroonidesse," kommenteeris Ots. "Taotlust on aega menetleda 6 kuud, kuid tõenäoliselt uus hind ei jõustu enne 1. juunit 2008."

Anti Orav, Põltsamaa Felixi tegevjuht

Kui elektri hind tõuseb, mõjutab see kindlasti lõpptarbijat. Kõik kulude kasvud suurenevad tootmiskulusid ning tootmine on elektrist väga sõltuv. Elektri hind võib kõikuda, aga oluliselt see ei lange. Kui elektri hind tõuseb, siis pole lõpptarbijani jõudvat hinnatõusu võimalik vältida.

Tuleb ka toorme hinnatõus ning oleks tore, kui mingid hinnad ei tõuse. Hetkel on olukord suhteliselt keeruline, kuna suurenevad ka pakendite- ja palgakulud.

Ants Promann, Leiburi tegevjuht

Ühe teguri muutumine eelarves ei mõjuta selle üldpilti. Meie järgmise aasta eelarve on koostatud analüütiliste baaside põhjal, mis on väga põhjalikud. Arvestame kõiki tegureid: kui üks element muutub, ei mõjuta see tervikpilti. Kui mõne mõjuga tekib miinus, siis teisega pluss, mis tasakaalustab tervikut. Kuid kütus on majanduse vereringe: kui kütus kallineb, on kõik kallim. Kena, kui elektrihind tagasi annab, siis leevendab see natuke üldpilti. Praegu on tooraine, transpordi ja tööjõu hind räiges tõusus. Energia hinnatõus on nendega võrreldes tagasihoidlik.

Hetkel kuum