Merike Lees • 25. november 2007 kell 22:00

Juhivahetus laiendab silmaringi

Olympic Entertainment Groupi Eesti kasiinooperatsioonide juht Erki Tavas võõrustas eelmisel neljapäeval Saaremaa köögimööblitootja OÜ Kasesalu juhti Andres Käsperit.

Ehkki tegemist oli kahe äärmiselt erineva ettevõttega, millest üks on kolme töötajaga maakonnaettevõte, teine aga 700 inimesega rahvusvaheline kontsern, ning nende tegevusaladki on diametraalselt erinevad, leiti juhtimispõhimõtetes mõndagi universaalset.

"Juhtimine on igal pool ühesugune, pole vahet, millega tegeleda," ütles Erki Tavas.

Andes Käsper rõhutas üldise pildi olulisust enda jaoks: ta nägi, kuidas suures ettevõttes asjad toimivad. Tema oma kolme töötajaga ettevõttes on harjunud suhtlema personaalselt, OEG mastaabi juures ei ole see aga võimalik.

"OEGs on protseduurid paika pandud, minu väikeses ettevõttes ei ole see nii oluline, ma ei hakka endale ISO-sertifikaati taotlema," rääkis Käsper.

Käsper jälgis kogu päeva vältel Tavase tegemisi, mille sisse mahtusid renoveerimisele minevate kasiinode külastused, töövestlused, arenguprojekti koosolek ja heategevustšeki üleandmine.

Mõlemad pidasid sellist vahetusprojekti vajalikuks ja olid valmis ka tulevikus selles kaasa lööma.

EASi juhtimisteadlikkuse programmi juhi Veigo Kella kinnitusel on juhivahetusel kaks ideed: võimaldada väikefirmadel õppida suurfirmadelt ja suuremate firmade juhtidel anda väikefirmade juhtidele nõu.

"Kõige tõhusamalt õpitakse omavahel suheldes, rääkides ja asju arutades," märkis Kell.

Asja idee on lihtne: väikeettevõtete juhtidele pakutakse võimalust liituda üheks tööpäevaks mõne Eesti silmapaistva suurettevõtte juhtkonnaga. Tulevikus on plaan saata üheks päevaks väikeettevõtetesse väärt nõustaja suurettevõtte juhtkonnaliikme näol.

Esimesed juhivahetuses osalejad valiti EASi mentorite programmist.

Suurettevõtete hulgast olid esimesed osalejad Olympic Entertainment Group ja SEB Eesti Ühispank. Väikeettevõtjate seast osalevad Põlvas õmbluse ja tootmisega tegeleva OÜ Flamelle tegevjuht Pille Perli ja OÜ Kasesalu juht Andres Käsper. SEBs on juhivahetuspäev teisipäeval. Osalejaid on vähe, kuna tegemist on pilootprojektiga. Osalejate tagasiside põhjal otsustatakse, kuidas projekti jätkata.

Juhtimisteadlikkuse programm käib EASis teist aastat. Selle eesmärk on tõmmata tähelepanu juhtimisteadlikkusele ning arendada juhte.

Hetkel kuum