Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soojenev kliima võtab jõuluvanalt vildid

  Kui kõige äärmuslikumad prognoosid kliima soojenemise kohta peaksid osutuma tõeks, hakkavad Soome turismiametnikud edaspidi reklaamima lühikestes pükstes jõuluvana, kelle rege veavad kaamelid, kirjutas Physorg.

  Iga aasta sügisel pööravad Rovaniemi elanikud, poepidajad, reisifirmade töötajad ning põdrakarjused pilgud taevasse, ootuses, et tuleks lumine talv.
  „Kõik, kes töötavad turismi alal, on mures. Viimased kolm-neli aastat on olnud rasked,” ütles Rovaniemi jõuluvanakontori omanik Jarmo Kariniemi. Igal aastal peibutab võimalus kohtuda Rovaniemis „ehtsa” jõuluvanaga kohale 340 000 turisti.
  Tänavu pisut enne jõule on maas vaid 20 sentimeetrit lund, sellest piisab, et saaks sõita saani ja koerarakenditega. Samas on jõed ja järved endiselt jääta ning seetõttu jäävad turistid ilma mõnust, mida pakub reesõit järvejääl.
  Lapimaa teenib igal aastal turismist otseselt ja kaudselt 235 miljonit eurot, umbes 60 protsenti sellest tuleb talveperioodil.
  „Põhjamaade talvine turismihooaeg lüheneb nii algusest kui lõpust,” ütles klimatoloog Heikki Tuomenvirta AFPle.
  Soome talvine keskmine õhutemperatuur tõuseb 2050. aastaks prognooside kohaselt kolm kuni kuus kraadi ning aastaks 2080 neli kuni kaheksa kraadi. Rovaniemi praegune keskmine talvine temperatuur on miinus 15 Celsiuse järgi, see tõuseb prognooside kohaselt kaheksale miinuskraadile.
  „Sademete hulk talvel suureneb nii lume kui vihma näol, kindlasti sajab rohkem vihma,” lisas Tuomenvirta. See vihm aga sulatab lume, mis muidu katab Lapimaad novembrist aprillini.
  Rovaniemist veelgi põhja pool asuvad linnad on juba teenimas kasu sellest, et jõulupealinnas annab kliima soojenemine endast juba märku. Kolme sõidutunni kaugusel Rovaniemist põhjas rõõmustab hotellijuht Carina Winnebaeck, et kui Rovaniemis on vahel lund ja vahel maa must, siis Enontekioes on alati lumi. Briti reisikorraldajad ongi juba asunud turiste sinna vedama.
  Kliima soojenemisel on mitmeid lühiajalisi meeldivaid külgi – küttearved vähenevad, põhjariikides paranevad põllumajandusega tegelemise võimalused, suvine turismihooaeg pikeneb, siiski on pikaajalised mõjud piirkonna taimestikule, loomadele ning kohalikele elanikele kohutavad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
USA aktsiaturg langes peale viiepäevast tõusu
USA aktsiaturg tuli kolmapäeval allapoole, kui jaekaubanduskett Target näitas kasumi kukkumist ning Föderaalreservi juulikuu istungi protokoll kinnitas varasemat teadmist, et intresse tõstetakse seni, kuni inflatsioon on allapoole tulnud.
USA aktsiaturg tuli kolmapäeval allapoole, kui jaekaubanduskett Target näitas kasumi kukkumist ning Föderaalreservi juulikuu istungi protokoll kinnitas varasemat teadmist, et intresse tõstetakse seni, kuni inflatsioon on allapoole tulnud.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Väikepruulijad pettusid valitsuses: see on näkku sülitamine
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Elektrilevi saab 8 miljonit elektri mikrotootjate võrku ühendamiseks
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.
Elektrilevi saab 8 miljonit eurot lisainvesteeringuteks ja mikrotootjate võrku ühendamiseks, selleks sõlmisid lepingu majandusminister Riina Sikkut ja Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.