Tõnis Oja • 27. jaanuar 2008
Jaga lugu:

Kulla hind taas kõigi aegade kõrgeim

Kulla hind kerkis reedel kõigi aegade kõrgeimale tasemele, sest Lõuna-Aafrika Vabariigi kullakaevandused olid sunnitud elektrienergia nappuse tõttu töö katkestama.

Londonis kerkis väärismetalli hind 921,30 dollarini untsi eest. Kulla hinnale mõjus soodsalt ka baasintresside kärpimise tõttu nõrgenenud dollar. Maailma suuremate kullakaevanduskompaniide hulka kuuluvad AngloGold Ashanti, Gold Field ja Harmoni teatasid, et katkestasid kulla kaevandamise pärast seda, kui riigile kuuluv energiakompanii Eskom teatas, et ei garanteeri kaevandustele elektrienergiaga varustatust. Seetõttu jäid maa alla minemata tuhanded kaevurid. Aafrika suurima kullakaevanduskompanii AngloGoldi aktsia hind langes Johannesburgis 8,7 protsenti, Gold Fieldi aktsia hind kukkus 11 protsenti.

Lõuna-Aafrika Vabariik kaotas möödunud aastal alates 1905. aastast püsinud maailma suurima kullatootja tiitli Hiinale. Möödunud aastal kasvas kulla toomine Hiinas 12 protsenti, 276 tonnini, Lõuna-Aafrika Vabariik aga tootis 272 tonni.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas